ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως ο καφές είναι το ελιξίριο της μακροζωίας;

Ο καφές έχειπιθανότατα προκαλέσει περισσότερες διαμάχες μεταξύ διατροφολόγων και γιατρώναπό οποιαδήποτε άλλη τροφή.

Μήπως ο καφές είναι το ελιξίριο της μακροζωίας;

Ο καφές έχειπιθανότατα προκαλέσει περισσότερες διαμάχες μεταξύ διατροφολόγων και γιατρώναπό οποιαδήποτε άλλη τροφή.

Γνωρίζουμε πολύκαλά ότι η καφεΐνη που περιέχει δίνει προσωρινά τόνωση, όμως ποιες είναι οιμακροπρόθεσμες συνέπειες του καφέ για την υγεία μας;

Έρευνες δείχνουν ότιο καφές μπορεί πράγματι να μας προσφέρει μερικά επιπλέον χρόνια ζωής.

Μελέτη πουκάλυπτε περίοδο 14 ετών και αφορούσε σε 402.260 Αμερικανούς έδειξε ότι οι γυναίκεςπου καταναλώνουν τουλάχιστον έξι κούπες καφέ την ημέρα αντιμετωπίζουν μειωμένοκίνδυνο πρόωρου θανάτου. Για τους άνδρες, η ίδια ποσότητα είχε σαν αποτέλεσμαμειωμένο κίνδυνο κατά 10%. Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερεςήταν οι ποσότητες καφέ τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος.

Επίσης, ο καφέςπροστατεύει από την άνοια. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Εθνικό Κέντρο για τονΚαρκίνο στις ΗΠΑ, ο μηχανισμός λειτουργίας του καφέ για πρόληψη της άνοιαςείναι άγνωστος, καθώς το αγαπημένο ρόφημα περιέχει περισσότερες από 1.000σύνθετες ουσίες που μπορεί να επηρεάζουν την υγεία.

Ποιος είναι όμως οκατάλληλος τύπος καφέ ώστε να προστατεύσουμε την υγεία μας; Η μελέτη «Ικαρία»που πραγματοποιήθηκε το 2011 υποδεικνύει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ελληνικούκαφέ σχετίζεται με την καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία στους ηλικιωμένους. Έπειτααπό αυτή τη μελέτη, η Ικαρία θεωρείται μάλιστα «η νήσος της μακροζωίας».

Όσον αφορά τηνποσότητα καφέ που πρέπει να καταναλώνουμε, οφείλουμε πάντα να λαμβάνουμε υπ’όψιν τα ατομικά όρια της αντοχής μας. Το σώμα αντιδρά όταν έχουμε υπερβεί το «επιτρεπόμενοόριο», παρουσιάζοντας συμπτώματα όπως το τρέμουλο, η ταχυπαλμία και το πρήξιμοστα μάτια.

Εκτός απόμακροζωία όμως, το απολαυστικό ρόφημα μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο σοβαρώνπαθήσεων, από καρδιοπάθειες μέχρι λοιμώξεις και προβλήματα του αναπνευστικού.

Οι ειδικοί βέβαια τονίζουν ότι αν ο καφές έχειοφέλη για την υγεία δεν πρέπει να τα εξαλείφουμε προσθέτοντας ζάχαρη, σιρόπι ήσαντιγί.

Διαβάστε επίσης:

Η υπερβολική κατανάλωση καφέ κρύβει κινδύνους

Καφές vs Smoothies: Ποιο είναι καλύτερο για τον οργανισμό;

Καφές και κακάο: Κι όμως προστατεύουν από τον καρκίνο!

Ο καφές προλαμβάνει τον καρκίνο στο συκώτι

Καφές: Το καλύτερο δώρο για τον... προστάτη σας!

Πιείτε καφέ για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος

Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πίνουμε καφέ