ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΟΥ: και όμως ένα μπουκάλι κρασί δεν βλάπτει

Ένα μπουκάλι κρασί την ημέρα δεν κάνει κακό και η μετριοπαθής κατανάλωση μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη από την πλήρη αποχή, υποστηρίζει πρώην ειδικός του Π.Ο.Υ.
ΠΟΥ: και όμως ένα μπουκάλι κρασί δεν βλάπτει

Ένα μπουκάλι κρασί την ημέρα δεν κάνει κακό και η μετριοπαθής κατανάλωση μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη από την πλήρη αποχή, υποστηρίζει πρώην ειδικός του Π.Ο.Υ.

Ο Φινλανδός Καθηγητής Kari Poikolainen, πρώην μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και συνταξιοδοτηθείς διευθυντής ερευνών στο Ίδρυμα Μελετών για το Αλκοόλ στο Ελσίνκι θέτει σε αμφισβήτηση την επιστημονικότητα πολλών εθνικών συστάσεων για την ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ θεωρώντας τις περισσότερες από αυτές αρκετά αυστηρές και περιοριστικές, και υποστηρίζει ότι ένα μπουκάλι κρασί την ημέρα δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο κακό όσο μπορεί να πιστεύουμε.


Ο διακεκριμένος επιστήμονας υποστηρίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται επιβλαβής μόνο όταν υπερβαίνουμε τις 13 μονάδες αλκοόλ την ημέρα -ένα μπουκάλι κρασί περιέχει τυπικά περίπου 10 μονάδες, οπότε είναι μέσα στα ασφαλή όρια.

Πιστεύει ακόμα ότι η μέτρια κατανάλωση, που μπορεί να υπερβαίνει τις συστάσεις που έχουν θεσπίσει οι Κυβερνήσεις για την ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί στην πραγματικότητα να αποδειχθεί πιο ωφέλιμη για την υγεία σε σχέση με την πλήρη αποχή σε ορισμένες περιπτώσεις. Για να καταλήξει στα συμπεράσματα αυτά, ο Δρ Kari Poikolainen ανέλυσε τα ευρήματα δεκαετιών ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του στη βρετανική Daily Mail όπου μιλά και για το βιβλίο του με πρωτότυπο τίτλο “Perfect Drinking and Its Enemies” που είδε το φως της δημοσιότητας τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, στο οπισθόφυλλο ο ειδικός σε θέματα αλκοόλ παροτρύνει τους αναγνώστες να προστατεύονται από τον ηθικό πανικό, και τον έστω και καλώς εννοούμενο πατερναλισμό που επιδεικνύουν τα «κράτη-νταντάδες».

Η τολμηρή θεωρία του Poikolainen αν μη τι άλλο δίνει τροφή για σκέψη και είναι ίσως σε θέση να εξηγήσει το περίφημο «γαλλικό παράδοξο», την παρατήρηση δηλαδή ότι οι Γάλλοι αν και έχουν διατροφή πλούσια σε ζωικά λιπαρά, εμφανίζουν 2,5 φορές μειωμένο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο σε σχέση με άλλους λαούς.

Από έρευνες προκύπτει ότι το γαλλικό παράδοξο συσχετίζεται με την αυξημένη κατανάλωση κρασιού στη Γαλλία. Άλλωστε, πλήθος στοιχείων μαρτυρά ότι μέχρι 2-3 ποτηράκια κρασί την ημέρα για τους άνδρες και 1-2 για τις γυναίκες, κατά τη διάρκεια του γεύματος ή του δείπνου, μπορεί να είναι ωφέλιμα για την υγεία μειώνοντας δραστικά τη συχνότητα της στεφανιαίας νόσου και προστατεύοντας το καρδιαγγειακό σύστημα.