ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς μία μακαρονάδα κάνει καλό στην υγεία μας!

Ίσως έχετε ενοχές όταν τρώτε μία μακαρονάδα, θεωρώντας ότιθα καταστρέψει τη δίαιτά σας. Αυτό που δεν γνωρίζετε, όμως, είναι ότιπροστατεύει την υγεία σας με πολλούς τρόπους!

Πώς μία μακαρονάδα κάνει καλό στην υγεία μας!

Ίσως έχετε ενοχές όταν τρώτε μία μακαρονάδα, θεωρώντας ότιθα καταστρέψει τη δίαιτά σας. Αυτό που δεν γνωρίζετε, όμως, είναι ότιπροστατεύει την υγεία σας με πολλούς τρόπους!

Πού, όμως, κάνουν καλό τα μακαρόνια;

Βοηθούν στη συγκέντρωση

Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικόγια την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τουςχαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο τοφαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματασυγκέντρωσης.

Διώχνουν το στρες

Όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες, αυξάνουμε τα επίπεδασεροτονίνης του οργανισμού. Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία του νευρικούμας συστήματος που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά.

Ασπίδα προστασίας για τα εγκεφαλικά

Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι φυτικές ίνες(περιέχονται στα ζυμαρικά ολικής άλεσης) μειώνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικούεπεισοδίου, προστατεύοντας τον οργανισμό από την υψηλή χοληστερίνη και τηνυπέρταση.

Ρυθμίζουν το σάκχαρο

Όλα τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε μαγγάνιο, που βοηθά στο μεταβολισμότων υδατανθράκων, συμβάλλοντας στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Μια μερίδαζυμαρικά ολικής αλέσεως προσφέρουν στον οργανισμό σας 1,9 χιλιοστόγραμμαμαγγανίου, δηλαδή πάνω από το 100% της συνιστώμενηςημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες και περίπου το 83% για τους άνδρες, ενώμια μερίδα λευκά ζυμαρικά προσφέρει 0,5 mg.

Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και καροτενοειδή

Ειδικά τα λευκά ζυμαρικά είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ(βιταμίνη Β9), ενώ τα ολικής άλεσης έχουν πολλά καροτενοειδή (κυρίως λουτεΐνηκαι ζεαξανθίνη). Το φυλλικό οξύ βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τηνταχεία ανάπτυξη των κυττάρων. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη βοηθούν στην όραση.

Να θυμάστε ότι μια μερίδα λευκά ζυμαρικά παρέχει 167μικρογραμμάρια ή 42% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυλλικού οξέως, ενώ μιαμερίδα ζυμαρικά ολικής αλέσεως περιέχει 113 μικρογραμμάρια λουτεΐνης καιζεαξανθίνης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή,περιορίζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα.