ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ανώτερα τα βιολογικά προϊόντα σε θρεπτική αξία λένε οι επιστήμονες

Μια νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας είναι πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά και έχουν αισθητά χαμηλότερα επίπεδα σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε σύγκριση με προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας.

Ανώτερα τα βιολογικά προϊόντα σε θρεπτική αξία λένε οι επιστήμονες

Επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία από συνολικά 343 επιμέρους έρευνες στον τομέα της καλλιέργειας φρούτων και λαχανικών, εστιάζοντας στην θρεπτική τους αξία.

Διαπίστωσαν ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων αντιοξειδωτικών, όπως τα φαινολικά οξέα, οι φλαβονόλες και ανθοκυανίνες, ουσίες που έχουν συνδεθεί με τον μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών καθώς και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Ωστόσο, τα επίπεδα των πρωτεϊνών, των αμινοξέων και του αζώτου ήταν χαμηλότερα στα προϊόντα οργανικής καλλιέργειας συγκριτικά με εκείνα της συμβατικής καλλιέργειας.

Ο εκ των επικεφαλής συγγραφείς της έρευνας, καθηγητής Carlo Leifert από το Πανεπιστημίο του Newcastle, υποστηρίζει ότι "αυτή η έρευνα δείχνει ότι η επιλογή των τροφών που παράγονται σύμφωνα με τα βιολογικά πρότυπα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών και μειωμένη έκθεση σε τοξικά βαρέα μέταλλα".

Τα ευρήματα της νέας έρευνας αντιτίθενται σε δύο προηγούμενες αντίστοιχες αναλύσεις που δεν διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στη σύνθεση μεταξύ των προϊόντων βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας.

Συγκεκριμένα, το 2012, σε μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Stanford, επιστήμονες εξέτασαν 237 επιμέρους έρευνες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές στην περιεκτικότητα των βιολογικών προϊόντων σε βιταμίνες (σε σχέση με εκείνα της συμβατικής καλλιέργειας), και μόνο ένα συστατικό -ο φώσφορος- ήταν σε σημαντικά υψηλότερη συγκέντρωση στα βιολογικά προϊόντα.

Επίσης, το 2009, μια έρευνα του Οργανισμού Προδιαγραφών Τροφίμων (Food Standards Agency) με επικεφαλής τον δρ Alan Dangour ανέλυσε τα ευρήματα 55 επιμέρους ερευνών και διαπίστωσε ότι τα βιολογικά και τα μη βιολογικά προϊόντα ήταν "σε μεγάλο βαθμό συγκρίσιμα" στην θρεπτική τους αξία.

Τη νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition, διεξήγαγαν επιστήμονες από τον οργανισμό Sheepdrove Trust, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της βιολογικής καλλιέργειας. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε εν μέρει και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

Τα 12 προϊόντα που πρέπει να τα αγοράζετε πάντα βιολογικά

Τι να βγάλετε από τη διατροφή σας για να μην αρρωσταίνετε

Οι 5 τροφές που θα σας σώσουν από υπέρταση και έμφραγμα

Οι 20 διατροφικές εντολές για όσους υποφέρουν από ευερέθιστο έντερο