ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να προσέξετε στον καφέ που θα πιείτε στις διακοπές φέτος

Μία νέα, μικρή μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε τρεις χώρες και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Food and Function» που εκδίδει η Βασιλική Εταιρεία Χημείας (RSC) της Βρετανίας, έδειξε ότι το αγαπημένο μας ρόφημα είναι δυνατό να μας προκαλέσει προβλήματα, όταν το πίνουμε από διαφορετικά café.

Τι να προσέξετε στον καφέ που θα πιείτε στις διακοπές φέτος

Στο πλαίσιο της μελέτης, επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Γλασκώβης στη Σκωτία, της Πάρμα στην Ιταλία και της Παμπλόνα στην Ισπανία, ανέλυσαν τους καφέδες από 26 café των τριών πόλεων.

Όπως διαπιστώθηκε, ο καφές που σερβίρεται σε κάθε πόλη αλλά και σε διαφορετικά café της ίδιας πόλης έχει διαφορετική περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Για παράδειγμα, σε ένα από τα café της Γλασκώβης που εξετάστηκαν, ο εσπρέσο περιείχε 212 mg καφεΐνης, ενώ σε ένα άλλο το σχεδόν ένα τρίτο.

Αναλυτικά, προέκυψε ότι η περιεκτικότητα των σκωτσέζικων εσπρέσο σε καφεΐνη κυμαινόταν από 72 έως 212 mg, των ιταλικών από 73 έως 135 mg και των ισπανικών από 97 έως 127 mg.

Οι διαφοροποιήσεις αυτές, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλονταν τόσο στο μέγεθος όσο και το είδος του καφέ.

Εξαιτίας των μεγάλων διακυμάνσεων που αποκάλυψε η μελέτη τους, οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους πως καλό είναι τα café να αρχίσουν να προσέχουν την περιεκτικότητα σε καφεΐνη των καφέδων που αγοράζουν και να διαβάζουν τις οδηγίες χρήσεως, ώστε να ξέρουν πόση καφεΐνη σερβίρουν στους πελάτες τους και να μπορούν να τους ενημερώνουν.

Οι διακυμάνσεις στην περιεκτικότητα των καφέδων σε καφεΐνη δεν είναι διόλου αμελητέες, ιδίως για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι έγκυοι, στις οποίες αντενδείκνυται εντελώς κατανάλωση πάνω από 200 mg καφεΐνης την ημέρα.