ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί προτιμάμε τα «ανθυγιεινά» πιάτα στις εξόδους μας...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί έχουμε την τάση να παραγγέλνουμε «ανθυγιεινά» πιάτα, όταν τρώμε εκτός σπιτιού, σε εστιατόριο;

Γιατί προτιμάμε τα «ανθυγιεινά» πιάτα στις εξόδους μας...

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπράιαν Γουάνσινκ, καθηγητή Καταναλωτικής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Cornell, της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν 217 καταλόγους εστιατορίων και τις επιλογές 300 εθελοντών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εθελοντές είχαν περισσότερες πιθανότητες να παραγγέλνουν πιάτα που προσέλκυαν την προσοχή τους, εξαιτίας της θέσης τους και του τρόπου γραφής τους στον κατάλογο.

Μάλιστα, όσο πιο λεπτομερής ήταν η περιγραφή των πιάτων, τόσο περισσότερο τα επέλεγαν οι εθελοντές, ενώ η αλλαγή αυτή φαίνεται ότι επηρέαζε και τη... νοστιμιά των πιάτων.

«Αυτό που παραγγέλνουμε δεν έχει να κάνει τόσο με το τι θέλουμε, αλλά περισσότερο με το σχέδιο και τις περιγραφές του μενού», σχολιάζει ο δρ Γουάνσινκ.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στη «Διεθνή Επιθεώρηση Διαχείρισης Φιλοξενίας», οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη, ήταν επίσης πρόθυμοι να πληρώσουν έως και 12% περισσότερα για ένα πιάτο με αναλυτική περιγραφή.

«Όταν παραγγέλνουμε στο εστιατόριο, δύο πράγματα παίζουν ρόλο: η εικόνα και η φαντασία. Διαβάζουμε το μενού και φανταζόμαστε τι γεύση θα έχει αυτό που παραγγέλνουμε. Όσο πιο ελκυστική είναι η εικόνα και η περιγραφή, τόσο πιο πιθανό είναι να το επιλέξουμε», εξηγεί ο Γουάνσινκ.