ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί οι καυτερές πιπεριές σώζουν από όγκους στο έντερο

Έρευνα από την Σχολή Ιατρικής του Σαν Ντιέγκο στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έδειξε ότι η καψαϊκίνη που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές έχει την ιδιότητα να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης όγκων στο παχύ έντερο.

Γιατί οι καυτερές πιπεριές σώζουν από όγκους στο έντερο

Οι επιστήμονες πρόσθεσαν στην διατροφή ποντικιών – πειραματόζωων την δραστική ουσιά στις καυτερές πιπεριές, την καψαϊκίνη, και διαπίστωσαν ότι προκαλεί μια χρόνια ενεργοποίηση ενός συγκεκριμένου υποδοχέα στα κύτταρα που σχηματίζουν την εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου.

Το αποτέλεσμα αυτής της ενεργοποίησης είναι μια χημική αντίδραση που μειώνει σε μεγάλο βαθμό τους όγκους που σχηματίζονται ενίοτε στο έντερο. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Journal of Clinical Investigation, θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει βάση για την ανάπτυξη θεραπειών, οι οποίες θα μειώνουν την έκταση και την σοβαρότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου στους ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η TRPV1, μία δίοδος ιόντων που έχει διαπιστωθεί ότι είναι επιβλαβής, είναι δυνατό να εκδηλωθεί στα επιθήλια κύτταρα στο έντερο.

Η TRPV1 εντοπίστηκε σε νεύρα, τα οποία προειδοποιούν τον εγκέφαλο για υπερβολική ζέστη/κάψιμο και οξύτητα από χημικές ουσίες στο έντερο. Ενεργοποιείται μέσω των υποδοχέων EGFR (Epidermal Growth Factor Receptors), οι οποίοι είναι σημαντικοί στον κυτταρικό πολλαπλασιασμό στο έντερο.

Στην συνέχεια οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η TPRV1 μπορεί να καταπολεμήσει την ανάπτυξη όγκων στο έντερο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η έλλειψη της TPRV1 μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Προσθέτουν, όμως, ότι άτομα με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να επωφεληθούν από την ενεργοποίηση της TPRV1.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η έρευνα δείχνει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να μειώσει τους όγκους στο έντερο και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του ατόμου.

Διαβάστε επίσης:

Νέα έρευνα συνδέει τα αντισυλληπτικά χάπια με τον καρκίνο του στήθους

Καρκίνος, χημειοθεραπείες και διαταραχές ύπνου

Πώς να τηγανίζετε τις πατάτες για να μην είναι "καρκινογόνες"

Βρήκαν τον τρόπο να κάνουν το σώμα διαφανές