ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί υποκύπτουν οι παχύσαρκοι στους διατροφικούς πειρασμούς

Η μυρωδιά ενός φαγητού ή ένα λαχταριστό πιάτο, αποτελούν μεγάλο πειρασμό για τους παχύσαρκους. Όσοι έχουν περιττά κιλά νιώθουν ανίσχυροι μπροστά σε ένα διατροφικό πειρασμό και υποκύπτουν σχεδόν αμέσως.

Γιατί υποκύπτουν οι παχύσαρκοι στους διατροφικούς πειρασμούς

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Molecular Psychiatry, ο εγκέφαλος των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αντιδρά λίγο διαφορετικά στη θέα ενός φαγητού ή μιας λιχουδιάς, σε σχέση με τους πιο αδύνατους.

Ο εγκέφαλός τους είναι προγραμματισμένος με διαφορετικό τρόπο και αυτό οφείλεται στα επίπεδα της ντοπαμίνης, της ορμόνης της ευχαρίστησης. Όπως είναι γνωστό, η ντοπαμίνη απελευθερώνεται όταν κάτι μας προκαλεί ευχαρίστηση και σε αυτό το μηχανισμό βασίζεται η εθιστική δράση των ναρκωτικών.

Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν, ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν την τάση να εμφανίζουν μεγαλύτερη επίδραση της ντοπαμίνης στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη συνήθεια, και χαμηλότερη στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την ανταμοιβή.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, εξηγούν οι ερευνητές, οι παχύσαρκοι τρώνε από συνήθεια
και θεωρούν το φαγητό λιγότερο ικανοποιητικό από τους πιο αδύνατους ανθρώπους.

Ταυτόχρονα, ενδίδουν περισσότερο σε περιβαλλοντικές επιρροές, που σχετίζονται με το φαγητό όπως π.χ. η μυρωδιά, γεγονός που τους οδηγεί στην υπερφαγία, χωρίς όμως να απολαμβάνουν το ίδιο το φαγητό, όπως κάνουν οι πιο αδύνατοι.