ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφές-ασπίδα κατά του καρκίνου των ωοθηκών

Σε μία σημαντική ανακάλυψη για την προστασία από τον καρκίνο των ωοθηκών προχώρησαν βρετανοί επιστήμονες που πραγματοποίησαν μεγάλη και πολυετή μελέτη.

Τροφές-ασπίδα κατά του καρκίνου των ωοθηκών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι γυναίκες που πίνουν συστηματικά τσάι και χυμό πορτοκαλιού ενδέχεται να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών.

Ειδικά το τσάι και τα εσπεριδοειδή, περιέχουν ουσίες που μπορεί να μειώνουν κατά το ένα τρίτο τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών, οι οποίες για τις γυναίκες δίχως οικογενειακό ιστορικό είναι μία στις 75.

Την μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της East Anglia (UEA), οι οποίοι ανέλυσαν τη διατροφή 171.940 γυναικών, ηλικίας 25 έως 55 ετών.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν άφθονα τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή, είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκους στις ωοθήκες τους.

Τα φλαβονοειδή είναι μία ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών και υπάρχουν σε τρόφιμα όπως το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα μήλα, τα εσπεριδοειδή αλλά και η σοκολάτα.

Η μείωση του κινδύνου που παρατηρήθηκε ήταν κατά 31% για τις εθελόντριες που έπιναν καθημερινά τσάι και κατά 21% για όσες έπιναν χυμούς εσπεριδοειδών, ιδίως πορτοκαλιού.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας δρ Ίντεν Κάσιντυ, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «απλές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να ωφελήσουν με πολλούς τρόπους την υγεία».

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικός καφές: απόλυτος σύμμαχος υγείας και μακροζωίας

Οι τροφές που χαρίζουν καλύτερη όραση