ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα οφέλη της κανέλας

Η κανέλα δεν έχει μόνο ιδιαίτερο και μοναδικό άρωμα αλλά είναι παράλληλα και εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία μας.

Τα οφέλη της κανέλας

Μόλις μία κουταλιά του γλυκού παρέχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση όμοια με αυτή των θρεπτικών μούρων, ενώ οι αντιμικροβιακές της ιδιότητες βοηθούν το ανοσοποιητικό να καταπολεμήσει λοιμώξεις από βακτήρια και μύκητες. Αν και δεν έχει γλυκιά γεύση, η κανέλα «μιμείται» τη ζάχαρη κι έτσι είναι ιδανική ως μερικό υποκατάστατο σε γλυκά και ροφήματα.

Δείτε αναλυτικά ποια είναι τα οφέλη της κανέλας για την υγεία μας.

1. Καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία

Πρόσφατη μελέτη από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια κατέδειξε ότι μπαχαρικά όπως η κανέλα και ο κουρκουμάς (γνωστός επίσης ως κουρκούμη ή κιτρινόριζα) εξουδετερώνουν την αρνητική επίδραση ενός γεύματος με πολλά λιπαρά. Τα λιπαρά στη διατροφή μας αυξάνουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα και τα αυξημένα τριγλυκερίδια με τη σειρά τους αυξάνουν μελλοντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

2. Ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα

Έρευνα του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας κατέδειξε ότι το εκχύλισμα κανέλας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη και της καρδιοπάθειας. Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, παχύσαρκα άτομα με προ-διαβήτη που έλαβαν το εκχύλισμα κανέλας διαλυμένο σε νερό δύο φορές την ημέρα παρουσίασαν βελτίωση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους έπειτα από 12 εβδομάδες.

3. Βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία

Και μόνο η μυρωδιά της κανέλας είναι αρκετή για να τονωθεί το μυαλό μας, η ευεργετική της επίδραση είναι όμως ισχυρότερη όταν καταναλώνεται σε μορφή σκόνης. Στο πλαίσιο πειράματος, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Wheeling Jesuit των ΗΠΑ ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να κάνουν ένα τεστ σε υπολογιστή ενώ μασούσαν απλή τσίχλα, τσίχλα με άρωμα κανέλας, τσίχλα με γεύση μέντας, τσίχλα με άρωμα γιασεμί ή χωρίς να μασούν τσίχλα. Η τσίχλα με άρωμα κανέλας φάνηκε να ενισχύει περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο τη νοητική λειτουργία των συμμετεχόντων.

4. Προστασία από το Πάρκινσον

Μελέτη που βασίστηκε σε πειραματόζωα κατέδειξε ότι όταν η κανέλα μεταβολίζεται παράγει μια ουσία που ονομάζεται βενζοϊκό νάτριο. Το βενζοϊκό νάτριο φτάνει στον εγκέφαλο και προστατεύει τους νευρώνες, ενισχύει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και βελτιώνει την κινητική λειτουργία.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ποιο είναι το μπαχαρικό που προστατεύει από την άνοια
Ποιο είναι το επικίνδυνο μπαχαρικό των Χριστουγέννων
Τζίντζερ: Οι ευεργετικές ιδιότητες του παραδείσιου μπαχαρικού