ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς μπορεί το πρωινό να γίνει ο Νο 1 σύμμαχος στη δίαιτα

Αν προσπαθείτε να χάσετε κάποια περιττά κιλά, τότε εκτός από την τακτική σωματική άσκηση και τη γενικότερα ισορροπημένη διατροφή, επιβάλλεται να επανεξετάσετε το περιεχόμενο του πρωινού σας γεύματος.

Πώς μπορεί το πρωινό να γίνει ο Νο 1 σύμμαχος στη δίαιτα

Και αυτό, επειδή οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους το τι τρώμε το πρωί ορίζει τον τρόπο που ο οργανισμός μας συμπεριφέρεται σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας.

Δείτε μερικές επιστημονικές συμβουλές για να χάσετε πιο εύκολα βάρος, αρκεί να "ρυθμίσετε" σωστά το πρωινό σας γεύμα:

Πίτουρο βρώμης: Η γεύση των προϊόντων με βάση το πίτουρο βρώμης δεν είναι η αγαπημένη για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Appetite, οι ίνες που περιέχει η βρώμη κρατούν τον οργανισμό πιο "χορτασμένο" για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περιορίζοντας έτσι τις "λιγούρες" κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι οποίες είναι ο μεγαλύτερος εχθρός στη δίαιτα.

"Μεγάλο" πρωινό: Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Obesity έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων θερμίδων τους μέσω του πρωινού τους, χάνουν 2,5 φορές περισσότερο σωματικό βάρος από ό,τι εκείνοι που τις περισσότερες θερμίδες της ημέρας τις παίρνουν στο μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μεταβολισμός λειτουργεί καλύτερα το πρωί.

Προσθέστε αυγά στο πρωινό σας: Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση δύο αυγών το πρωί μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική απώλεια βάρους. Το σκεπτικό είναι ότι η υψηλή ποσότητα πρωτεϊνών (περίπου 5,5 γραμμάρια σε ένα μέσο αυγό) σας κρατά χορτασμένους για μεγαλύτερο διάστημα. Μπόνους: Τα αυγά περιέχουν ένα θρεπτικό συστατικό που ονομάζεται χολίνη και το οποίο βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την καρδιαγγειακή υγεία.

Φυστικοβούτυρο: Μπορεί να θεωρείται μέγας "εχθρός" της δίαιτας, αλλά με προσεκτική κατανάλωση στο πρωινό γεύμα μπορεί να σας βοηθήσει πολύ. Σε μία έρευνα, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν λίγο φυστικοβούτυρο το πρωί είχαν υψηλότερα επίπεδα του πεπτιδίου ΥΥ στον οργανισμό τους. Πρόκειται για μία ορμόνη που δίνει το σήμα στον εγκέφαλο ότι το στομάχι είναι γεμάτο. Επίσης, έδειξαν μικρότερες διακυμάνσεις στο επίπεδο σακχάρου στο αίμα τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που σημαίνει ότι είχαν και λιγότερες λιγούρες, ενώ κατανάλωσαν λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό τους γεύμα.

Διαβάστε επίσης:

Τρεις τροφές για να... συρρικνώσετε τη μέση σας!

Πόσο ψωμί «επιτρέπεται» να τρώτε στη δίαιτα

Δείτε τι συμβαίνει στο στομάχι μας όταν τρώμε πολύ (βίντεο)

Οι 3 τροφές που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σας αν δε μαγειρευτούν σωστά