ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ενεργειακά ποτά: Τι είναι και πώς να φτιάξετε το δικό σας

Αν θέλετε να έχετε μαζί σας στο γυμναστήριο ένα εξαιρετικό ενεργειακό ποτό, που θα σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε το πρόγραμμά σας, τότε μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας, χωρίς να ξοδευτείτε.

Ενεργειακά ποτά: Τι είναι και πώς να φτιάξετε το δικό σας

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι των ενεργειακού/αθλητικού ποτού: ισοτονικό, υπερτονικό και υποτονικό. Κάθε ποτό εξυπηρετεί έναν διαφορετικό σκοπό, ανάλογα με το είδος της γυμναστικής που κάνετε.

Ποια είναι τα βασικά συστατικά που αποτελούν ένα ενεργειακό ποτό; Η ζάχαρη, το αλάτι και το νερό, σε διαφορετικές συγκεντρώσεις κάθε φορά, ανάλογα με το τι θέλουμε να πετύχουμε. Η ζάχαρη αποτρέπει την μείωση της απόδοσης στην άσκηση, η οποία προκαλείται από μια πτώση του σακχάρου στο αίμα, το νερό προλαμβάνει την αφυδάτωση και το αλάτι βοηθάει στην απορρόφηση και τη διατήρηση των υγρών.

Ισοτονικά ποτά

Έχουν σχεδιαστεί για να αντικαταστήσουν γρήγορα τα υγρά που χάνονται με τον ιδρώτα. Περιέχουν επίσης πολλούς υδατάνθρακες. Το σώμα προτιμά να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας. Μερικές φορές είναι προτιμότερο να καταναλώνετε ισοτονικά ποτά, στα οποία η πηγή υδατανθράκων είναι μια συμπυκνωμένη μορφή γλυκόζης.

Είναι τα ποτά που συνήθως βλέπετε να τα πίνουν οι επαγγελματίες αθλητές, ειδικά οι δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, αλλά και όλοι οι αθλητές τα χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ρουτίνα προπόνησης.

Φτιάξτε το δικό σας - Θα χρειαστείτε:

-200ml συμπυκνωμένου χυμού από διάφορα φρούτα
-800ml νερό
-Μια πρέζα αλάτι

Ανακατέψτε τα όλα μαζί σε μια κανάτα και βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για να κρυώσει.

Υπερτονικά ποτά

Τα υπερτονικά ποτά χρησιμοποιούνται για να συμπληρώσουν την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού σας σε υδατάνθρακες. Περιέχουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα υδατανθράκων από ό,τι τα ισοτονικά και τα υποτονικά ποτά. Η καλύτερη στιγμή για να πιείτε ένα τέτοιο ποτό είναι μετά την άσκηση, καθώς βοηθάει το σώμα σας να ανανεώσει τις εφεδρείες γλυκογόνου των μυών. Αυτά είναι πολύτιμα αποθέματα ενέργειας για τους μυς σας.

Σε αγώνες πολύ μεγάλων αποστάσεων, όπως ο μαραθώνιος, οι μυς χρειάζονται πολύ υψηλά επίπεδα ενέργειας. Τα υπερτονικά ποτά μπορούν επίσης να ληφθούν κατά τη διάρκεια της άσκησης/προπόνησης για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του οργανισμού.

Ωστόσο, είναι σώφρον όταν να γίνεται η χρήση τους κατά τη διάρκεια της άσκησης, να γίνεται πάντα παράλληλα με ισοτονικά ποτά, για να αντικαταστήσετε σωστά τα υγρά του οργανισμού.

Φτιάξτε το δικό σας - Θα χρειαστείτε:

-400ml συμπυκνωμένου χυμού
-Ένα λίτρο νερού
-Μία πρέζα αλάτι

Ανακατέψτε τα όλα μαζί σε μια κανάτα και βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για να κρυώσει.

Υποτονικά ποτά

Αυτά τα ενεργειακά ποτά έχουν σχεδιαστεί για να αντικαθιστούν γρήγορα τα υγρά που χάνονται μέσω του ιδρώτα. Σε αντίθεση με τα ισοτονικά και τα υπερτονικά ποτά, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Είναι πολύ δημοφιλής επιλογή στους αθλητές που χρειάζονται υγρά, χωρίς την πρόσθετη πρόσληψη υδατανθράκων. Οι αναβάτες και οι αθλητές της ενόργανης γυμναστικής τα χρησιμοποιούν τακτικά.

Η καλύτερη στιγμή για να πιείτε ένα υποτονικό ποτό είναι μετά από ένα σκληρό/επίπονο πρόγραμμα προπόνησης, καθώς τα υποτονικό ποτά στοχεύουν άμεσα στην κύρια αιτία της κόπωσης στον αθλητισμό, την αφυδάτωση, αντικαθιστώντας το νερό και την ενέργεια που χάσατε γρήγορα.

Φτιάξτε το δικό σας - Θα χρειαστείτε:

-100ml συμπυκνωμένου χυμού
-Ένα λίτρο νερού
-Μία πρέζα αλάτι

Ανακατέψτε τα όλα μαζί σε μια κανάτα και βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για να κρυώσει.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα τονώσετε το ανοσοποιητικό σας μέσα στην παγωνιά

Γιατί το Moringa Oleifera είναι ο βασιλιάς των υπερτροφών

Γιατί πρέπει να τρώτε το σκόρδο με άδειο στομάχι

Δείτε πόσο καλό μας κάνουν τα φιστίκια