ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δεν φαντάζεστε τι σας ενυδατώνει καλύτερα μετά τη γυμναστική...

Αν νομίζετε ότι το νερό ή κάποιο ειδικό αθλητικό ποτό είναι η καλύτερη επιλογή για ενυδάτωση μετά από τη γυμναστική σας, τότε κάνετε λάθος.

Δεν φαντάζεστε τι σας ενυδατώνει καλύτερα μετά τη γυμναστική...

Έρευνα επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism έδειξε ότι το γάλα και οι τροφές που βασίζονται σε αυτό βοηθούν τον οργανισμό καλύτερα από τα αθλητικά ποτά του εμπορίου, ώστε να επανέλθει ταχύτερα μετά από έντονη σωματική άσκηση.

Οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν και κατά πόσον το γάλα και άλλα παρεμφερή γαλακτοκομικά προϊόντα -που είναι γνωστό ότι είναι ισορροπημένες τροφές νατρίου, υδατανθράκων και πρωτεΐνης- μπορεί να συγκριθούν με ένα γνωστό αθλητικό ποτό.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 15 ανδρών συμμετεχόντων, οι οποίοι κλήθηκαν να κάνουν τέσσερις διαδρομές με το ποδήλατο σε ξεχωριστές ημέρες ο καθένας. Μετά από κάθε διαδρομή οι συμμετέχοντες έπιναν και ένα διαφορετικό ποτό: γάλα, γάλα σόγιας, ένα συμπλήρωμα γεύματος με βάση το αγελαδινό γάλα ή το αθλητικό ποτό. Οι ερευνητές στη συνέχεια πήραν μετρήσεις από το αίμα και τα ούρα των συμμετεχόντων για να καθορίσουν την ενυδάτωση και τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό τους.

Διαπίστωσαν ότι το συμπλήρωμα με βάση το γάλα οδήγησε σε καλύτερη κατακράτηση υγρών από τα άλλα ποτά και πως όλα τα προϊόντα με βάση το γάλα ήταν ανώτερα από το αθλητικό ποτό, όσον αφορά την επανυδάτωση του σώματος μετά την άσκηση!

Και όσο για το νερό; Το πόσιμο νερό βρύσης μετά την άσκηση προκαλεί μείωση των επιπέδων νατρίου και δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αφυδάτωση, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας.

Διαβάστε επίσης:

Οι 5 κορυφαίες τροφές για την ενυδάτωση του οργανισμού

Δείτε αν καταναλώνετε πολλή πρωτεΐνη

Ιχθυέλαιο: Όπλο κατά της απώλειας μνήμης

Οι τροφές που θα βελτιώσουν τη μνήμη σου