ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτή τη διατροφή πρέπει να ακολουθήσετε μετά την αφαίρεση χολής

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις.

Αυτή τη διατροφή πρέπει να ακολουθήσετε μετά την αφαίρεση χολής

Μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, ο ασθενής δεν λαμβάνει τροφή από το στόμα, μέχρι να επανέλθουν εντερικοί ήχοι, οι οποίοι αποτελούν ένδειξη της εντερικής κινητικότητας.

Κατά την έναρξη της σίτισης οι ασθενείς ακολουθούν δίαιτα που περιλαμβάνει μόνο υγρά και σούπες με λίγο ρύζι και ελάχιστο κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι.

Επίσης πίνουν πολύ νερό και χυμούς, ενώ μπορούν να φάνε και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Στη συνέχεια ακολουθούν μια φτωχή σε λίπος, ελαφρά δίαιτα.

Κατά την πρώτη μετεγχειρητική περίοδο οι ασθενείς πρέπει:

-Να καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα και να μην αφήνουν το στομάχι άδειο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ούτε να το φορτώνουν με μεγάλη ποσότητα τροφής.

-Απαγορεύεται να καταναλώνουν βαριά φαγητά με σάλτσες, κοκκινιστά, τηγανητά, λιπαρά ψάρια, πέτσα από κοτόπουλο, κιμά, ομελέτες.

-Πρέπει να μασούν καλά τις τροφές και ιδιαίτερα τα αμυλούχα τρόφιμα.

-Πρέπει να αποφεύγουν τις φυτικές ίνες (κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, χόρτα, αγκινάρες, καλαμπόκι, φακές, φασόλια, δημητριακά, ζυμαρικά, πλιγούρι, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι κ.λπ.)

-Τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι όξινα (όπως είναι η σάλτσα ντομάτας, ο καφές, η μουστάρδα, το πιπέρι, τα αναψυκτικά, το ξύδι, τα λάδια, το βούτυρο, τα οινοπνευματώδη, οι χυμοί νωπών λαχανικών ή φρούτων, τα τουρσιά, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, οι κονσέρβες, τα τυποποιημένα τρόφιμα κ.λπ.).

Τι επιτρέπεται

Λευκό ψωμί, ρύζι καλοβρασμένο, πατάτες βραστές, ζυμαρικά, κρέας μετά την αφαίρεση του λίπους, ψάρια χωρίς λίπος όπως βακαλάος, λιθρίνι, γλώσσα, μπαρμπούνι, στήθος κοτόπουλο (χωρίς την πέτσα), αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, τυρί τύπου «κότατζ», κονσερβοποιημένα φρούτα κομπόστα, κολοκυθάκια βραστά, καρότα καλά βρασμένα.

Όταν ο ασθενής περάσει από το πρώτο στάδιο στο επόμενο, η μετάβαση πρέπει να γίνει ομαλά από τα τρόφιμα χωρίς λίπος σε αυτά με το λίπος.
Θα εντάξει δηλαδή σταδιακά στη διατροφή του τα ημίπαχα προϊόντα γάλακτος, τον κρόκο από το αυγό, κάποια κρέατα και αλλαντικά χαμηλών λιπαρών.

Τελευταία θα προστεθούν τα όσπρια, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λιπαρά κρέατα και τα χόρτα.

Διαβάστε επίσης:

Τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερίνη: Μύθος ή αλήθεια

Καρκίνος παχέος εντέρου: Το διατροφικό πρόγραμμα που μειώνει τον κίνδυνο