ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προστατευθείτε με τις 5 τροφές με αντικαρκινική δράση

Κάθε χρόνο, περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένα επιστημονικά δεδομένα, υπάρχουν τροφές των οποίων τα συστατικά, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου.

Προστατευθείτε με τις 5 τροφές με αντικαρκινική δράση

Ωστόσο, σύμφωνα με το αμερικάνικο Ινστιτούτο Έρευνας κατά του Καρκίνου, αλλά και το Παγκόσμιο Κέντρο Ερευνών κατά του Καρκίνου, έχει αποδειχθεί πως οι τροφές φυτικής προέλευσης έχουν προστατευτική δράση απέναντι σε πλήθος καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του οισοφαγικού, του καρκίνου του στομάχου, του εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος, των ωοθηκών, του ενδομητρίου και του προστάτη.

Δείτε ποιες είναι οι πέντε τροφές που «φοβάται» ο καρκίνος

Κρεμμύδι και σκόρδο

Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωσή τους, όπως και του πράσου, αυξάνει τη δραστηριότητα των απρόσβλητων κυττάρων που καταπολεμούν τον καρκίνο, εμποδίζοντας τις καρκινογενείς ουσίες από το να εισέλθουν στα υγιή κύτταρα, ενώ ταυτόχρονα καθυστερούν την ανάπτυξη όγκων. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες έχουν καταδείξει τη δράση τους έναντι του καρκίνου του στομάχου, του οισοφάγου και του εντέρου.

Καυτερές πιπεριές

Περιέχουν καψαϊκίνη, που εξουδετερώνει την καρκινική ουσία νιτροσαμίνη, αποτρέποντας την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Καρότα

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Γεωργικών Επιστημών της Δανίας διαπίστωσαν ότι καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται πιο αργά όταν εκτίθενται σε φαλκαρινόλη, μία ουσία που περιέχεται στα καρότα. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι η βήτα καροτίνη περιορίζει την πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων ειδών καρκίνου.

Πράσινο και μαύρο τσάι

Όπως δημοσιεύεται στο «Journal of Cellular Biochemistry» οι πολυφαινόλες που περιέχουν, είναι γνωστές για τη δράση τους κατά τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

Λαχανικά

Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, το φυτοχημικό ινδόλη-3-καρβινόλη, αλλά και σουλφοραφάνη τα οποία δρουν κατά του καρκίνου και ιδιαιτέρως ενάντια σε συγκεκριμένες μορφές όπως του μαστού και του εντέρου.

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να κάνετε για να μην δημιουργηθούν πέτρες στα νεφρά σας

Το απόλυτο τρικ για να εξοντώσετε τα μικρόβια από το σφουγγάρι των πιάτων!