ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι ξηροί καρποί σημαντικό «όπλο» ενάντια στον πρόωρο θάνατο

Λίγοι ξηροί καρποί σε καθημερινή βάση μπορούν να θωρακίσουν την υγεία μας και να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπονήθηκε στην Ολλανδία.

Οι ξηροί καρποί σημαντικό «όπλο» ενάντια στον πρόωρο θάνατο

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι ξηροί καρποί προστατεύουν από την καρδιοπάθεια. Η νέα μελέτη αφορούσε στα οφέλη των ξηρών καρπών γενικώς αλλά και στην ευεργετική δράση που έχουν τα φιστίκια συγκεκριμένα όσον αφορά τον κίνδυνο ασθένειας και θανάτου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν καθημερινά τουλάχιστον 10 γραμμάρια ξηρούς καρπούς γενικώς ή φιστίκια συγκεκριμένα αντιμετώπιζαν σε βάθος 10ετίας κατά 23% μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. Δεν παρατηρήθηκαν, ωστόσο, οφέλη για την υγεία χάρη στο φιστικοβούτυρο, καθώς περιέχει πολύ αλάτι και βλαβερά τρανς λιπαρά.

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικά θρεπτικοί καθώς είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και άλλα βιο-δραστικά συστατικά.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 120.000 Ολλανδοί ηλικίας 55 έως 69 ετών. Οι συμμετέχοντες παρείχαν στοιχεία για τις διατροφικές και άλλες καθημερινές τους συνήθειες το 1986 και οι ερευνητές εξέτασαν τους δείκτες θνησιμότητας στο δείγμα σε διάστημα 10 ετών.

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου λόγω καρκίνου, διαβήτη, αναπνευστικών και νευροεκφυλιστικών παθήσεων ήταν χαμηλότερος μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν συστηματικά ξηρούς καρπούς. Γενικά, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε ασθένεια ήταν κατά μέσο όρο 23%, ενώ για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 45%, για τις αναπνευστικές παθήσεις κατά 39% και για το διαβήτη κατά 30%, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πιτ βαν ντεν Μπραντ, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας, «είναι αξιοσημείωτο ότι παρατηρείται σημαντικά μειωμένη θνησιμότητα χάρη στην ημερήσια κατανάλωση ποσότητας περίπου 15 γραμμαρίων ξηρών καρπών γενικά ή φιστικιών συγκεκριμένα».

Οι ερευνητές έλαβαν βεβαίως υπ' όψιν τους την παράμετρο των γενικότερων διατροφικών συνηθειών των συμμετεχόντων, δηλαδή συνυπολόγισαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά ξηρούς καρπούς πιθανότατα έχουν υιοθετήσει γενικώς πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες (π.χ. αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών) κι έτσι προσάρμοσαν τις εκτιμήσεις τους αναλόγως.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology.