ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αδυνάτισμα & δίαιτες: Μη μετράτε θερμίδες, μετρήστε μπουκιές και γουλιές!

Πέρασε η μόδα της αυστηρής καταμέτρησης θερμίδων, όπως όλα δείχνουν, καθώς πλέον οι ειδικοί συνιστούν να μετράτε τις μπουκιές και τις γουλιές σας αν θέλετε να χάσετε κιλά.

Αδυνάτισμα & δίαιτες: Μη μετράτε θερμίδες, μετρήστε μπουκιές και γουλιές!

Μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ της Γιούτα δείχνει ότι η στρατηγική αυτή είναι αποτελεσματική ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αδυνατίσματος.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει κάτι που ήδη ξέραμε: Πρέπει να τρώμε λιγότερο», δηλώνει ο βασικός συντάκτης της μελέτης Τζος Γουέστ. «Δεν προτείνουμε στον κόσμο να λιμοκτονήσει, πρέπει όμως να τρώει λιγότερο απ' ό,τι τρώει τώρα.»

Ο Γουέστ και οι συνεργάτες του ζήτησαν, στο πλαίσιο σχετικής δοκιμής, από 61 εθελοντές να μετράνε ευλαβικά πόσες μπουκιές έτρωγαν και πόσες γουλιές έπιναν (ποτά και ροφήματα εκτός από νερό) σε καθημερινή βάση. Οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν επίσης να μειώσουν τον αριθμό αυτό κατά 20-30%.

Σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, 41 εκ των συμμετεχόντων που ολοκλήρωσαν το πείραμα έχασαν κατά μέσο όρο 2 κιλά.

Οι υπόλοιποι 20 συμμετέχοντες εγκατέλειψαν την προσπάθεια, καθώς δυσκολεύονταν να τηρήσουν τις μετρήσεις σε καθημερινή βάση. Λόγω αυτού, οι ερευνητές αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους μέτρησης με τη βοήθεια ειδικής συσκευής (wearable).

Εάν λοιπόν σας φαίνεται κουραστικό να ζυγίζετε τις μερίδες σας και να προσπαθείτε να υπολογίσετε πόσες θερμίδες έχει μια φέτα ψωμί, αφήστε κατά μέρος τη θερμιδική δίαιτα και αρχίστε να μετράτε... μπουκιές!

Διαβάστε επίσης:

Δίαιτα χαμηλών λιπαρών: Παρέχει μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα στο αδυνάτισμα;
Κόλλησε η ζυγαριά; Τι να φάτε για να... ξεκολλήσει
Πώς θα χάσετε 5% του σωματικού σας λίπους σε 10 μέρες