ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Υπάρχει λόγος να τα προτιμάμε;

Ο χαρακτηρισμός «εμπλουτισμένα» αφορά στα τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά (δηλαδή βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) ή σε τρόφιμα που έχουν υποστεί μία διαδικασία αναπλήρωσης αυτών των συστατικών, τα οποία έχουν χαθεί κατά την επεξεργασία.

Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Υπάρχει λόγος να τα προτιμάμε;

Στόχος και στις δύο περιπτώσεις, είναι η βελτίωση της θρεπτικής αξίας του τροφίμου, χωρίς αυτή να ενέχει κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών και εφόσον πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις από την ισχύουσα νομοθεσία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων τροφίμων αποτελούν:
-Οι εμπλουτισμένοι με ανόργανα συστατικά χυμοί φρούτων
-Το γάλα που έχει εμπλουτιστεί με ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη D
-Το αλεύρι των αποφλοιωμένων δημητριακών
-Τα φρούτα που εμπλουτίζονται με ανόργανα συστατικά

Οφέλη

Κύριο όφελος της κατανάλωσης εμπλουτισμένων τροφίμων είναι η πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όταν η δίαιτα του ανθρώπου δεν είναι ισορροπημένη.

Το βασικό ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο ο άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερα τρόφιμα που από τη φύση τους είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά ή εάν μπορεί να καταναλώνει τροφές «ενισχυμένες» με αυτά τα ευεργετικά συστατικά.

Σύμφωνα με το ΕΥΖΗΝ, το πρωτοποριακό Πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, η κατανάλωση εμπλουτισμένων τροφών δεν κρίνεται απαραίτητη, αφού μία ισορροπημένη δίαιτα μπορεί να παρέχει τα απαραίτητα για τον οργανισμό συστατικά, ωστόσο αποτελεί μία λύση για ανθρώπους ή ομάδες πληθυσμού που αποτυγχάνουν να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Άλλωστε, είναι γνωστό πως, στον δυτικό κόσμο, αν και υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα τροφίμων, εμφανίζονται χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την κακή διατροφή, όπως η αναιμία και η οστεοπόρωση.

Διαβάστε επίσης:
Τι προκαλεί στον οργανισμό ένα μόνο ανθυγιεινό σνακ την ημέρα
Η τροφή που προστατεύει τις γυναίκες από την οστεοπόρωση