ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αλκοόλ vs. ζάχαρη: Τι σας παχαίνει περισσότερο

Η περίοδος των γιορτών είναι γεμάτη διατροφικούς πειρασμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν πρωταγωνιστές τα γλυκά και τα αλκοολούχα ποτά.

Αλκοόλ vs. ζάχαρη: Τι σας παχαίνει περισσότερο

Εάν δεν θέλετε λοιπόν να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πόσες θερμίδες παρέχουν ζάχαρη και αλκοόλ προκειμένου να μην ξεφύγετε από τα όρια.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας και Καρκίνου, όσοι επιθυμούν να χάσουν βάρος, πρέπει να ελέγχουν πόσο αλκοόλ πίνουν, καθώς είναι το δεύτερο πιο παχυντικό συστατικό της διατροφής μας μετά από τα λίπη.

Συγκεκριμένα, το αλκοόλ αντιπροσωπεύει το 10% των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουν όσοι πίνουν συστηματικά. Και αυτό, διότι ανά γραμμάριο παρέχει 7 θερμίδες, όταν τα λίπη παρέχουν 9 θερμίδες.

Αντίστοιχα, οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες (συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης) παρέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ οι φυτικές ίνες είναι οι πιο «ελαφρές» απ’ όλα τα συστατικά καθώς παρέχουν μόλις 2 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Έτσι, όταν κάποιος πίνει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί (250 ml), προσλαμβάνει τις ίδιες 178 θερμίδες που θα κατανάλωνε τρώγοντας δύο μπισκότα σοκολάτας – και για να τις κάψει, θα πρέπει να περπατήσει με γρήγορο βήμα επί 32 λεπτά.

bigstock Crystal glasses of wine on the 106803707

Αντίστοιχα, αν πιει δύο ποτηράκια κρασί των 175 ml το καθένα, θα προσλάβει 248 θερμίδες και θα χρειαστεί 52 λεπτά περπάτημα με γρήγορο βήμα για να τις κάψει.

Εάν, συνεπώς, πίνει συστηματικά πάνω από δύο ποτήρια αλκοόλ, μοιραία θα παχύνει.

Σε αντίθεση, όμως, με τα άλλα τρόφιμα, τα οινοπνευματώδη ποτά έχουν ελάχιστη έως μηδενική θρεπτική αξία, γι’ αυτό είθισται να αποκαλούνται «ροφήματα κενών θερμίδων».

Το πρόβλημα -σύμφωνα με το WCRF- είναι πως όσοι κάνουν δίαιτα και μετρούν τις θερμίδες τους, ξεχνούν ή αγνοούν αυτές του αλκοόλ.

Ένα άλλο όφελος στη λελογισμένη κατανάλωσή του είναι η προστασία από τον καρκίνο, καθώς η κατάχρηση αλκοόλ σχετίζεται με τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου, του στόματος και του ήπατος.

Οι επίσημες συστάσεις για διαφύλαξη της υγείας είναι 3-4 μερίδες αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες και 2-3 μερίδες για τις γυναίκες. Κάθε μερίδα είναι περίπου μισό ποτό. Έτσι, ένα ποτηράκι κρασί των 175 ml ισούται με δύο μερίδες, ενώ ένα μεγάλο ποτήρι των 250 ml ισούται με τρεις μερίδες.

Όσοι υπερβαίνουν αυτές τις καταναλώσεις, ιδίως εάν το παρακάνουν, καλό είναι να παραμένουν εν συνεχεία χωρίς αλκοόλ επί 48 ώρες, ούτως ώστε να διαφυλάξουν την υγεία τους, λένε οι ειδικοί.

Διαβάστε επίσης:

Λευκή vs. καστανή vs. μαύρη ζάχαρη - Θερμίδες και διατροφική αξία

Κουραμπιές, μελομακάρονα ή δίπλες: Μετρήστε θερμίδες