ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί με τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως αισθανόμαστε χορτάτοι

Η ικανοποίηση του αισθήματος κορεσμού και ο έλεγχος της πείνας είναι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τις διατροφικές μας επιλογές και συμβάλλουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Γιατί με τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως αισθανόμαστε χορτάτοι

Οι φυτικές ίνες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα συστατικά, που μπορεί να ρυθμίσει την όρεξη. Αυτό οφείλεται στην ικανότητα των φυτικών ινών να απορροφούν νερό και να διογκώνονται στο έντερο, δημιουργώντας ένα ευχάριστο αίσθημα κορεσμού, το οποίo μας βοηθάει να μειώσουμε την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες αποτελούν τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

Συγκεκριμένα:

• Επειδή το άμυλο που υπάρχει στα ζυμαρικά πέπτεται με αργό ρυθμό, παρέχει το παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού που είναι κοινό σε όλους τους λάτρεις των ζυμαρικών.

• Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (μικρότερο από 55). Αυτό σημαίνει, ότι δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου αίματος. Έτσι, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως προσφέρουν αίσθηση πληρότητας/κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειώνουν τη λιπογένεση (αποθήκευση λίπους). Επιπλέον, όταν τα ζυμαρικά καταναλώνονται με άλλα υγιεινά τρόφιμα όπως ντομάτες, ελαιόλαδο, τυρί- ο γλυκαιμικός δείκτης μειώνεται ακόμα περισσότερο, επομένως το αίσθημα κορεσμού διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

• Ένα ακόμη όφελος είναι ότι τρώγοντας ζυμαρικά ολικής αλέσεως σε ένα γεύμα μειώνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα καθώς και η έκκριση ινσουλίνης στο επόμενο γεύμα. Τα ζυμαρικά λοιπόν έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιούν τους γευστικούς κάλυκες αλλά και να παρέχουν ένα αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα την κατανάλωση μικρότερης ποσότητα φαγητού στο επόμενο γεύμα.

Ποια ζυμαρικά ολικής αλέσεως να προτιμώ; Εκείνα που παρασκευάζονται από 100% σιμιγδάλι ολικής αλέσεως, το οποίο έχει αλεστεί με τη μέθοδο «pearling» (αποφλοίωση), όπου το εξωτερικό του κόκκου υφίσταται ελαφρά απόξεση, επιτυγχάνοντας έναν βαθύ καθαρισμό και απομάκρυνση των ακαθαρσιών που έχουν συσσωρευτεί μέσω της επαφής με το περιβάλλον. Η συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία διατηρεί τα πιο θρεπτικά τμήματα του πίτουρου, και ιδίως τη στιβάδα της αλευρόνης, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές. Ταυτόχρονα, αποδίδει ένα απόλυτα ομοιογενές σιμιγδάλι ολικής αλέσεως άριστης ποιότητας, από το οποίο παράγονται ομοιογενή ζυμαρικά ολικής αλέσεως με πιο φυσικό χρώμα και λιγότερη ξινή γεύση συγκριτικά με άλλα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας.

Πόση ποσότητα ζυμαρικών καταναλώνεται σε ένα γεύμα:

Μια υγιεινή μερίδα ζυμαρικών για έναν ενήλικα είναι 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού μαγειρεμένα. Συμπληρωματικά, καλό θα είναι να προστεθούν πολλά λαχανικά και τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη όπως το ψάρι, τα μανιτάρια, το κοτόπουλο και το τυρί.

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας

Διαβάστε ακόμη:

Προϊόντα ολικής άλεσης και δίαιτα: Τι ισχύει τελικά;

Ένα έξυπνο τρικ για να μειώσετε τις θερμίδες από τα μακαρόνια!