ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να φτιάξετε το τσάι για να έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι διάφορες ποικιλίες τσαγιού, κυρίως το πράσινο και το λευκό, παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Το τσάι παρέχει προστασία ενάντια σε δεκάδες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, το Αλτσχάιμερ και η καρδιοπάθεια.

Πώς να φτιάξετε το τσάι για να έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση

Όμως μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Food Science από το διεθνές Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων καταδεικνύει ότι για να επωφεληθούμε από τα συστατικά του τσαγιού δεν αρκεί να βουτήξουμε ένα φακελάκι τσάι σε λίγο ζεστό νερό.

bigstock Child Little Girl With Cup Of 104437067

Η θερμοκρασία του νερού και ο χρόνος εκχύλισης, τονίζουν οι ερευνητές, είναι δύο βασικές παράμετροι που καθορίζουν το περιεχόμενο του αφεψήματος σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Έπειτα από δοκιμές με διαφορετικά είδη πράσινου, λευκού και μαύρου τσαγιού και προετοιμασία με ζεστό και κρύο νερό, οι ερευνητές κατέληξαν ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος παρασκευής ώστε να διατηρήσουμε τις αντιοξειδωτικές ουσίες του στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

- Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι αρκετά «ευαίσθητο» στις υψηλές θερμοκρασίες. Η ποσότητα των αντιοξειδωτικών του ουσιών μεγιστοποιείται όταν το τσάι παραμένει σε κρύο νερό για δύο ώρες.

- Λευκό τσάι

Το λευκό τσάι διατηρεί περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες όταν το αφέψημα παράγεται σε ζεστό νερό για δύο ώρες περίπου. Η διάρκεια προετοιμασίας του τσαγιού είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση πιο σημαντική από τη θερμοκρασία του νερού.

- Μαύρο τσάι

Σε αντίθεση με το λευκό τσάι, όσο περισσότερο μένει το μαύρο τσάι στο ζεστό νερό τόσο μειώνεται η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά. Για την παρασκευή μαύρου τσαγιού, αρκούν μερικά λεπτά σε ζεστό νερό.

Διαβάστε επίσης:

Τα 3 είδη τσαγιού που καταπολεμούν ναυτία και στομαχόπονο
Τσάι: Πέντε μοναδικά είδη που «καίνε» το λίπος
Τι είδους τσάι πρέπει να πίνετε αν έχετε υπέρταση