ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συστατικό στο κόκκινο κρέας συνδέεται με την καρδιακή ανεπάρκεια

Νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Heart υποδεικνύει ότι μια σύνθετη ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας συμβάλλει αρνητικά στην οξεία καρδιακή ανεπάρκεια.

Συστατικό στο κόκκινο κρέας συνδέεται με την καρδιακή ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από αδυναμία της καρδιάς να διοχετεύσει επαρκή ποσότητα αίματος και οξυγόνου ώστε να υποστηρίξει τη λειτουργία των επιμέρους οργάνων του σώματος.

bigstock Vascular system 7590123

Η «ύποπτη» ουσία ονομάζεται οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO) και αποτελεί προϊόν μεταβολισμού της καρνιτίνης, συστατικό που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία μεταβολισμού του λίπους. «Η μελέτη μας δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα του TMAO, ενός μεταβολίτης της καρνιτίνης που προέρχεται από το κρέας, συσχετίζεται με χειρότερες εκβάσεις σε περιστατικά οξείας καρδιακής ανεπάρκειας», αναφέρει ο καθηγητής Τόρου Σουζούκι από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν σε 1.000 ασθενείς, ο Σουζούκι και οι συνεργάτες του παρατήρησαν ότι τα άτομα που παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση των συμπτωμάτων καρδιακής ανεπάρκειας (δυσκολίες στην αναπνοή, πρήξιμο στα πόδια, κόπωση κ.α.) συχνά έχουν στον οργανισμό τους αυξημένα επίπεδα του οξειδίου της τριμεθυλαμίνης.

Το κόκκινο κρέας αποτελεί πηγή L-καρνιτίνης, αμινοξύ που εμπλέκεται στο μεταβολισμό και την προστασία των μιτοχονδίων των κυττάρων. Κατά την πέψη, το κρέας διασπάται από τα βακτήρια του εντέρου, με τη διαδικασία αυτή να συνοδεύεται από απελευθέρωση ΤΜΑΟ.

bigstock Meat With Fresh Vegetables 2291864

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι το οξείδιο συσχετίζεται με τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, ωστόσο η σχέση του με οξέα περιστατικά δεν είχε ερευνηθεί σε βάθος μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

Κόκκινο κρέας & αλλαντικά: Διευκρινίσεις του ΠΟΥ για ασφαλή κατανάλωση

Καρδιοπάθεια: Τα 6 συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Οι 7 κανόνες για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας