ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αμύγδαλα: Τα απίστευτα οφέλη τους για την υγεία παιδιών και ενηλίκων

Εάν θέλετε να βελτιώσετε την ποιότητα της διατροφής σας, δεν έχετε παρά να εντάξετε σε αυτή καθημερινά μια χούφτα αμύγδαλα.

 

Αμύγδαλα: Τα απίστευτα οφέλη τους για την υγεία παιδιών και ενηλίκων

Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα μελέτησαν την επίδραση που θα είχε στην ποιότητα της διατροφής σε 28 ζεύγη γονέων – παιδιών η προσθήκη αμυγδάλων. Από τους γονείς ζητήθηκε να τρώνε 43γρ αμύγδαλα κάθε ημέρα και από τα παιδιά 14γρ αμύγδαλα ή την αντίστοιχη ποσότητα βουτύρου αμυγδάλου.

Στην αρχή της περιόδου των 14 εβδομάδων της έρευνας ο μέσος όρος του σκορ Υγιεινής Διατροφής των γονέων ήταν 53,7 (+- 1,8) και των παιδιών ήταν 53,7 (+- 2,6).

Το σκορ αυτό αποτελεί δείκτη αξιολόγησης της ποιότητας της διατροφής. Όταν είναι κάτω από 51 είναι ενδεικτικό κακής διατροφής, μεταξύ 51-80 αντανακλά την ανάγκη βελτίωσης της διατροφής και όταν είναι υψηλότερο από 80 είναι ενδεικτικό της καλής διατροφής.

bigstock Almonds 67423624

Μετά την προσθήκη των αμυγδάλων στη διατροφή το σκορ τόσο των γονιών όσο και των παιδιών αυξήθηκε με το μέσο όρο να φτάνει το 61,4 (+- 1,4) για τους γονείς και το 61,4 (+-2,2) για τα παιδιά.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στη διατροφή των συμμετεχόντων αυξήθηκε η συνολική πρόσληψη πρωτεϊνών και μειώθηκε εκείνη των «κενών» θερμίδων.

Επίσης εκτιμούν ότι οι γονείς και τα παιδιά αντικαθιστούσαν αλμυρά και επεξεργασμένα σνακ με αμύγδαλα και σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνάς τους η προσθήκη ολόκληρων τροφίμων στη διατροφή μπορεί να αποτελέσει έναν εφικτό τρόπο να βελτιωθεί συνολικά η ποιότητα της διατροφής.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Nutrition Research.

Διαβάστε επίσης:

Ποιο είδος πρωτεϊνών αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Με ποια σειρά πρέπει να καταναλώνετε τις τροφές για να είστε υγιείς