ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να συμπεριλάβετε στο μενού των διακοπών σας

Την περίοδο του καλοκαιριού η κατανάλωση «φαγητού από έξω» είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Οι εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου, το φαγητό έξω με φίλους είναι συχνές και μετά έρχονται και οι διακοπές.

Τι να συμπεριλάβετε στο μενού των διακοπών σας

Όλα αυτά είναι σκέτη απόλαυση, ειδικά αν έχουμε καλή παρέα, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας έχουμε σκεφτεί πως αυτά τα γεύματα μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία και σιλουέτα μας.

Κατά την περίοδο αυτή των διακοπών που δεν μαγειρεύουμε εμείς υπάρχουν κάποια tips τα οποία μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε έτσι ώστε το φαγητό που τρώμε να μην επηρεάσει το βάρος μας. Το σίγουρο είναι πως την καλοκαιρινή περίοδο ο μεταβολισμός μας επαυξάνει και συνεπώς καίμε περισσότερες θερμίδες. Οπότε έτσι και αλλιώς το καλοκαίρι είναι σύμμαχός μας.

Το κυριότερο το οποίο πρέπει να προσλαμβάνουμε χειμώνα, καλοκαίρι σε μεγάλη ποσότητα είναι το νερό. Ειδικά το καλοκαίρι που αυξάνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αυξάνεται μαζί και η θερμοκρασία του σώματός μας και το νερό βοηθάει το σώμα να διατηρήσει τη σωστή του θερμοκρασία. Αν δεν καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα νερού οδηγούμαστε σε αφυδάτωση η οποία έχει δυσάρεστα συμπτώματα όπως ξηροστομία, ζαλάδες, κόπωση, πονοκεφάλους ακόμα και σε νεφρική δυσλειτουργία.

79058b6ce896c64df8eda14a1f3e5063 L

Ωφέλιμο θα ήταν να καταναλώνουμε αρκετά φρούτα και λαχανικά, τα οποία πλουτίζουν τον οργανισμό μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά ανάλογα το είδος του φρούτου και λαχανικού που καταναλώνουμε. Τα περισσότερα πράσινα λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, κολοκυθάκια) και φρούτα περιέχουν φολικό οξύ και ωφελούν την καρδιά.
 Τα κίτρινα και τα πορτοκαλί (καρότα, βερίκοκα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή) περιέχουν αντιοξειδωτικά (α και β καροτίνη), βιταμίνες C και A, ποτάσιο και ίνες. 
Τα κόκκινα (ντομάτα, κόκκινα σταφύλια, καρποί) είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου.
Τα μπλε/μωβ (μούρα, μαύρα σταφύλια) εκτός από τα αντιοξειδωτικά, περιέχουν και φυτικές ουσίες που καταπολεμούν τις φλεγμονές και βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς.

Επίσης τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν το επίπεδο της ζάχαρης στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η όρεξή μας.
Καλό θα ήταν να καταναλώνουμε άπαχο κρέας, φιλέτο κοτόπουλου και ψάρια τα οποία χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να γίνει η πέψη και δεν επιβαρύνουν τόσο τον οργανισμό.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μειώσουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πάρα πολύ ωραίο να πιούμε με την παρέα μας μία μπύρα στην παραλία ή ένα ποτό στη βραδινή μας έξοδο, που συνήθως δεν είναι ένα. Τα ποτά περιέχουν «κενές» θερμίδες, δηλαδή δεν προσφέρουν κανένα διατροφικό όφελος στον οργανισμό. Παράλληλα με το αλκοόλ εμποδίζεται η οξείδωση του λίπους με αποτέλεσμα αυτό να αποθηκεύεται και να παχαίνουμε. Το αλκοόλ έχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με το λίπος και η αυξημένη κατανάλωσή του συχνά εκτοπίζει άλλα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή. Επίσης η κατανάλωση αλκοόλ συνοδεύεται και με κατανάλωση άλλων θερμιδογόνων τροφών (πατατάκια, ξηρούς καρπούς , μεζέδες) που οδηγούν επίσης σε αύξηση του βάρους. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα ποτήρι κρασί, το οποίο περιέχει πολυφαινόλες ( ουσίες με αντιοξειδωτική δράση).

071cc7b8a49c584ff33fce8769baae42 L

Τέλος, το καλοκαίρι μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές απολαύσεις είναι το παγωτό. Το παγωτό είναι η συχνότερη επιλογή μας το καλοκαίρι όταν νιώθουμε την ανάγκη για γλυκό γιατί παράλληλα μας δροσίζει. Ωστόσο τα περισσότερα παγωτά είναι πλούσια σε λιπαρά και η συχνή κατανάλωσή τους επιβαρύνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες που μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους.

Ωστόσο, πλέον μπορούμε να καταφύγουμε σε ελαφρύτερες επιλογές παγωτού. Κυκλοφορούν στην αγορά παγωτά που δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, παρά γλυκαντικά από το φυτό Stevia, σε συνδυασμό και με άλλα γλυκαντικά τα οποία προσδίδουν στον οργανισμό ελάχιστες θερμίδες αφού δεν περιέχουν επιπλέον ζάχαρη και ταυτόχρονα ικανοποιούν το αίσθημα για γλυκό που έχουμε. Το γλυκαντικό από το φυτό Stevia από μόνο του είναι περίπου 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη και για το λόγο αυτό τα παγωτά με Stevia δεν υστερούν καθόλου σε γεύση από τα υπόλοιπα και μάλιστα κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις για να ικανοποιήσουν όλα τα γόυστα (βανίλια, φράουλα, σοκολάτα και συνδυασμοί αυτών). Επομένως, αν είστε λάτρης του παγωτού, μπορείτε τώρα να το καταναλώνεται χωρίς τύψεις, στα πλαίσια πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής.

baf7a7fed09d950b8b7e16723cb8fdc7 L

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα καταφέρεται να διατηρήσετε τη γραμμή σας το καλοκαίρι που έρχεται, να αισθάνεστε καλά με το σώμα σας και να μη χρειαστεί να στερηθείτε τίποτα στη διατροφή σας, καθώς οι συμβουλές και οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε για εσάς είναι ότι ακριβώς χρειάζεστε για να είστε πάντα σε φόρμα.

Με τη συνεργασία των:

Δήμητρα Ξενάκη, Χημικός, (M.Sc. , PHD Δομικής Χημείας Τροφίμων)
Βίκυ Γαλαυτή , Τεχνολόγος Τροφίμων

Διαβάστε ακόμη:

Αδυνατίστε τρώγοντας υδατάνθρακες με τη μέθοδο carb cycling

Μεταβολισμός: Ο απρόβλεπτος παράγοντας που τον μπλοκάρει