ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ακανόνιστο πρόγραμμα φαγητού: Ποιες οι πιθανές επιπλοκές για την υγεία σας

«Είμαστε ό,τι τρώμε», λέει το γνωστό ρητό, όμως φαίνεται πως αυτό δεν αρκεί, αφού η υγεία μας καθορίζεται και από το πότε τρώμε.

Ακανόνιστο πρόγραμμα φαγητού: Ποιες οι πιθανές επιπλοκές για την υγεία σας

Αυτό δείχνει τουλάχιστον μια νέα βρετανική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the Nutrition Society και έρχεται να υπογραμμίσει τη σημασία του σταθερού προγράμματος στο φαγητό.

Όπως το σταθερό πρόγραμμα ύπνου εξασφαλίζει ότι το βιολογικό μας ρολόι δουλεύει σωστά, έτσι και το σταθερό πρόγραμμα φαγητού προστατεύει από το «κοινωνικό τζετ λαγκ» και τις συνέπειές του, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η νέα επισκόπηση μελετών σχετικά με την επίδραση του προγράμματος των καθημερινών γευμάτων στην υγεία δείχνει ότι το ακανόνιστο πρόγραμμα στο φαγητό συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, διαβήτη τύπου 2 αλλά και παχυσαρκίας.

bigstock Woman Eats Night Stole The Ref 94430885

Τα άτομα που εργάζονται σε εναλλασσόμενες βάρδιες ή που δουλεύουν πολλές ώρες την ημέρα συνήθως δεν καταφέρνουν να διατηρήσουν ένα σταθερό πρόγραμμα στις ώρες που καταναλώνουν τα γεύματά τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι να απορρυθμίζεται το βιολογικό ρολόι (κιρκάδιος ρυθμός), το οποίο ελέγχει πολυάριθμες μεταβολικές διεργασίες, όπως η διάσπαση των λιπαρών και η επεξεργασία της χοληστερόλης και της γλυκόζης.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ και του Πανεπιστημίου του Σάρρεϋ ανέλυσαν τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με το πρόγραμμα φαγητού και το ρόλο του στην υγεία και διαπίστωσαν ότι το σταθερό πρόγραμμα φαγητού, δηλαδή η κατανάλωση των γευμάτων την ίδια ώρα κάθε μέρα, αποτελεί σημαντική παράμετρο προστασίας της υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Η ιδανική δίαιτα για να χάσετε κιλά και να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Τροφές με σίδηρο: Ποιους συνδυασμούς πρέπει να αποφεύγετε

Αυτά είναι τα 6 τρόφιμα σύμμαχοι του εγκεφάλου μας