ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που σας προστατεύουν από τις τοξίνες του περιβάλλοντος

Οι τοξίνες βρίσκονται παντού στο περιβάλλον και εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσω του αέρα που εισπνέουμε, του νερού που πίνουμε αλλά και των τροφών που καταναλώνουμε.

Οι τροφές που σας προστατεύουν από τις τοξίνες του περιβάλλοντος

Ορισμένα συστατικά, όμως, ενισχύουν τις άμυνές μας απέναντι στις τοξίνες του περιβάλλοντος, προστατεύοντας την υγεία μας.

Δείτε πού θα τα βρείτε.

1. Φύτρες μπρόκολου

Πείραμα που διεξήχθη στο δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ της Κίνας, μια περιοχή με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, έδειξε ότι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από φύτρες μπρόκολου μετριάζει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της ρύπανσης στην υγεία. Οι φύτρες του μπρόκολου είναι πλούσιες σε μια αντιοξειδωτική ουσία (glucoraphanin) που προωθεί την απομάκρυνση αερομεταφερόμενων τοξινών από τον οργανισμό.

2. Εσπεριδοειδή

Τα άτομα που πάσχουν από άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εάν δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης C, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που διεξήχθη το 2012. Για το λόγο αυτό, συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με μεγάλη περιεκτικότητα στη βιταμίνη, όπως τα εσπεριδοειδή, η φράουλα, ο ανανάς και η λαχανίδα.

bigstock Sliced citrus fruits backgroun 16399943

3. Ελαιόλαδο

Στο πλαίσιο αμερικανικής μελέτης, συγκρίθηκε η επίδραση που έχουν τα ιχθυέλαια και το ελαιόλαδο στην προστασία του οργανισμού από την ατμοσφαιρική ρύπανση και το ελαιόλαδο αναδείχθηκε νικητής. Το συμπλήρωμα ελαιόλαδου οδήγησε σε βελτίωση της αναπνευστικής ικανότητες χάρη στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και την αύξηση των επιπέδων tPA στο αίμα (ιστικός ενεργοποιητής του πλασμινογόνου), μια σύνθετη ουσία που διασπά τους θρόμβους.

4. Ηλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, μια βιταμίνη που, σύμφωνα με ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και εξουδετερώνει ως ένα βαθμό τις βλάβες από τα μικροσωματίδια του αέρα.

5. Γάλα

Σύμφωνα με το Τμήμα Υπηρεσιών Υγείας της Μασαχουσέτης, μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο αποτρέπει την απορρόφηση του μολύβδου. Πέρα από το γάλα και τα γαλακτοκομικά, το ασβέστιο βρίσκεται επίσης στα πράσινα λαχανικά, τα αμύγδαλα, τα λευκά φασόλια και τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο (σαρδέλα, γαύρος, μαρίδα).

Πηγή: prevention.com

Δείτε κι αυτό:

Με αυτή τη διατροφή θα διώξετε τις τοξίνες