ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα ζυμαρικά αδυνατίζουν, υποστηρίζουν Ιταλοί ερευνητές!

Τα ζυμαρικά θεωρούνται παραδοσιακά «εχθρός» της δίαιτας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, όμως μια νέα ιταλική έρευνα έρχεται (ευτυχώς) να καταρρίψει τον επίμονο μύθο.

Τα ζυμαρικά αδυνατίζουν, υποστηρίζουν Ιταλοί ερευνητές!

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nutrition & Diabetes, όταν τα ζυμαρικά αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής που ακολουθεί τα μεσογειακά πρότυπα, όχι μόνο δεν παχαίνουν αλλά μάλιστα συνδέονται με μικρότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και μικρότερη περίμετρο μέσης!

bigstock Lasagna 116676467

Οι ερευνητές του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed ανέλυσαν στοιχεία από δύο μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία και περιλάμβαναν συνολικά περισσότερους από 23.000 ανθρώπους.

Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι η κατανάλωση ζυμαρικών δεν συνδέεται με αυξημένους δείκτες παχυσαρκίας. Αντιθέτως, η κατανάλωση ζυμαρικών μπορεί ακόμη και να βοηθά στο αδυνάτισμα. Όσοι συμμετέχοντες έτρωγαν ζυμαρικά είχαν σε γενικές γραμμές μικρότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (αναλογία βάρους/ύψους) και μικρότερη περίμετρο μέσης.

«Η κατανάλωση ζυμαρικών, αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, δεν σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους» δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Γιώργος Πούνης, απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και διδάκτορας του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ. «Τα στοιχεία μας υποδεικνύουν ότι μπορεί κανείς να απολαμβάνει τα ζυμαρικά ανάλογα με τις ατομικές διατροφικές του ανάγκες και να έχει υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος, μικρότερη περίμετρο μέσης και μικρότερη αναλογία μέσης-γοφών» αναφέρει ο κ. Πούνης.

«Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί τα ζυμαρικά ακατάλληλα για απώλεια βάρους. Έτσι, ορισμένοι τα κόβουν τελείως από τη διατροφή τους. Βάσει των στοιχείων της έρευνας, μπορούμε να πούμε ότι η αντίληψη αυτή δεν είναι σωστή» τονίζει με τη σειρά της η ερευνήτρια Λίτσια Ιακοβιέλο, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής και Διατροφικής Επιδημιολογίας του Neuromed. «Τα ζυμαρικά αποτελούν βασικό συστατικό της ιταλικής μεσογειακής παράδοσης και δεν υπάρχει λόγος να τα αποφεύγουμε».

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή μπορoύν να καταναλώνουν και ζυμαρικά, αλλά με μέτρο. Από την άλλη, επεσήμαναν ότι τα ζυμαρικά δεν πρέπει να συνοδεύονται με σάλτσες που περιέχουν αλάτι, ζάχαρη ή λίπη.

Δείτε κι αυτό:

Αδυνατίστε τρώγοντας υδατάνθρακες με τη μέθοδο carb cycling

Ανθεκτικό άμυλο: Ο υδατάνθρακας που αδυνατίζει!

Ένα έξυπνο τρικ για να μειώσετε τις θερμίδες από τα μακαρόνια!