ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Efsa: πράσινο φως για την ασφάλεια της ασπαρτάμης

Επαναβεβαιώνει την ασφάλεια τηςασπαρτάμης η  EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) καταλήγονταςστο συμπέρασμα ότι τόσο αυτή, όσο και τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού της είναι«ασφαλή για κατανάλωση από ανθρώπους» στις δόσεις που σήμερα χρησιμοποιούνταισε διάφορα τρόφιμα.
Efsa: πράσινο φως για την ασφάλεια της ασπαρτάμης

Επαναβεβαιώνει την ασφάλεια τηςασπαρτάμης η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) καταλήγονταςστο συμπέρασμα ότι τόσο αυτή, όσο και τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού της είναι«ασφαλή για κατανάλωση από ανθρώπους» στις δόσεις που σήμερα χρησιμοποιούνταισε διάφορα τρόφιμα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτααπό αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών ερευνών σε ανθρώπους και ζώαγια την ασπαρτάμη και τα προϊόντα του μεταβολισμού της, ακόμα και Ινστιτούτωνόπως το Inst. Ramazzini, στην Ιταλία,που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα με κριτική διάθεση.

«Αυτή η άποψη είναι μία από τιςπιο ολοκληρωμένες αξιολογήσεις για την ασπαρτάμη. Πρόκειται για ένα βήμα προςτα εμπρός που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών όσον αφορά τηνεπιστημονική βάση που διέπει το σύστημα της ασφάλειας των τροφίμων στην ΕΕ»είπε ο Alicja Mortensen και προσέθεσε μιλώντας, ότι «η αξιολόγηση έγινε έπειτααπό μελέτη εκατοντάδων ερευνών και εκτίμηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικώνστοιχείων».

«Η γνωμοδότησή μας αντιπροσωπεύειμία από τις πιο πλήρεις αξιολογήσεις που έχουν διεξαχθεί ποτέ γι’ αυτό τοτεχνητό γλυκαντικό» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Claude Lambre , αντιπρόεδρος της ειδικής επιτροπής της EFSA κατά τη διάρκειας της ειδικής συνέντευξης τύπου πουοργανώθηκε για το θέμα, υπογράμμισε ότι «η ουσία είναι απόλυτα ασφαλής και μόνηεξαίρεση αποτελούν τα άτομα που πάσχουν από τη μεταβολική διαταραχήφαινυλκετονουρία και τα οποία δεν μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλειαασπαρτάμη».

Μάλιστα τόνισε ότι τα άτομααυτά γνωρίζουν τις ανάγκες διατροφής που έχουν οπότε δε δημιουργείται κάποιοθέμα ανησυχίας.

Το συγκεκριμένο στοιχείο είναιπερίπου 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη και με χαμηλή θερμιδική αξία – έτσιχρησιμοποιείται σε πολλές τροφές και αναψυκτικά.

Ως Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (Acceptable Daily Intake, ADI) ασπαρτάμης από τονάνθρωπο θεωρούνται τα 40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό αντιστοιχεί σεπερίπου 2.800 mg για έναν μέσο ενήλικο ενώ για ένα τρίχρονο παιδί η ποσότηταασπαρτάμης που θεωρείται αποδεκτό να λαμβάνεται ημερησίως είναι γύρω στα 600mg.


Η γνωμοδότηση της EFSA συμπίπτει με τα ευρήματα μελέτης που έδωσε την περασμένηεβδομάδα στη δημοσιότητα η βρετανική Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων (FSA)και η οποία δεν βρήκε ενδείξεις ότι η ασπαρτάμη θέτει σε κίνδυνο την υγεία. «Οκόσμος πρέπει να νιώθει σίγουρος ότι τα στοιχεία που εξετάστηκαν ήταν τα πιοενημερωμένα και ότι η γνώμη της EFSA βασίζεται σε όλα τα υπάρχοντα επιστημονικάδεδομένα. Η ασπαρτάμη είναι ένα απλό συστατικό, που αποτελείται από δύοαμινοξέα και μία μεθυλική ομάδα, τα οποία εκ φύσεως υπάρχουν στην τροφικήαλυσίδα και καταναλώνονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από άλλες, φυσικέςδιατροφικές πηγές», τονίζουν τα μέλη της ANS.

Η Κάθριν Κόλινς, επικεφαλής τουΔιαιτολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο St George του Εθνικού Συστήματος Υγείαςτης Βρετανίας χαιρέτισε τα νέα ευρήματα τονίζοντας ότι «η ασπαρτάμη είναι τογλυκαντικό για το οποίο υπάρχει η μεγαλύτερη ‘θεωρία συνωμοσίας’ – από το ότιπροκαλεί προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά ως βλάβες στο ήπαρ και καρκίνο.Τίποτα τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί ποτέ και αυτό αποδεικνύει και η αναλυτικήεπιστημονική ανασκόπηση της ΕFSA».