ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μαγειρική: Πέντε λάθη που μας προσθέτουν κιλά

Ένα σπιτικό γεύμαείναι σίγουρα πιο υγιεινό από το πρόχειρο φαγητό.

Μαγειρική: Πέντε λάθη που μας προσθέτουν κιλά

Ένα σπιτικό γεύμαείναι σίγουρα πιο υγιεινό από το πρόχειρο φαγητό.

Ποια είναι όμως τασυχνότερα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα και μας προσθέτουν περιττές θερμίδες;

1. Υπερβολικέςποσότητες λαδιού

Το ελαιόλαδοείναι το καλύτερο λάδι για το μαγείρεμα και τις σαλάτες. Χρειάζεται όμως προσοχήστις ποσότητες, καθώς μία μόλις κουταλιά περιέχει 120 θερμίδες. Μια εύκολη λύσηείναι η προετοιμασία του γεύματος στον ατμό πριν το μαγείρεμα, ώστε τα υλικά νααπορροφούν λιγότερο λάδι. Έτσι, μία κουταλιά θα είναι αρκετή για το μαγείρεμα.

2. Υπολογισμόςμερίδων

Κάθε συνταγήεφαρμόζει την αναλογία των υλικών ανάλογα με τις μερίδες που θα προκύψουν. Ότανπροσπαθούμε να υπολογίσουμε τα υλικά με το μάτι μπορεί να προσθέσουμε άθελά μας«κρυφές» θερμίδες σε ένα κατά τα άλλα «αθώο» πιάτο.

3. Υποταγή στησυνταγή

Από την άλλη,χρειάζεται να μεταφέρουμε δημιουργικά τις συνταγές από το βιβλίο στην κουζίνα,ανακαλύπτοντας έξυπνες εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα, μπορούμε νααντικαταστήσουμε την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι ή με πουρέ από αβοκάντο, χωρίςνα επηρεάσουμε το γευστικό αποτέλεσμα.

4. Σνακ την ώρα τηςπροετοιμασίας

Είναι πολύδύσκολο να αντισταθούμε στον πειρασμό της δοκιμής κατά τη διάρκεια της προετοιμασίαςτου γεύματος. Μπορεί μια φέτα τυρί να μοιάζει ακίνδυνη, όμως σίγουρα μας προσθέτειπεριττές θερμίδες.

5. Μαγειρεμένοφαγητό σε κοινή θέα

Πρέπει νααποθηκεύουμε το φαγητό που έχει περισσέψει όσο το δυνατό πιο άμεσα, καθώςμπορεί να μας βάλει σε πειρασμό ακόμη κι αν έχουμε φάει πριν λίγη ώρα.