ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 3 τροφές που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σας αν δεν μαγειρευτούν σωστά

Όταν πρόκειται να μαγειρέψουμε, πρέπει να επιστρατεύουμε όλη την καλή διάθεση και το μεράκι μας και να μη βιαζόμαστε, όχι μόνο για να εξασφαλίσουμε ένα λαχταριστό πιάτο αλλά και για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες και επιπλοκές.

Οι 3 τροφές που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σας αν δεν μαγειρευτούν σωστά

Δείτε τρεις περιπτώσεις που η βιασύνη και η απροσεξία στο μαγείρεμα μπορεί να οδηγήσει στην τροφική δηλητηρίαση ή ακόμη και στον πρόωρο θάνατο.

- Κοτόπουλο

kotopoulo

Το ωμό κοτόπουλο μπορεί να έχει μολυνθεί από σαλμονέλα πριν το αγοράσουμε. Πρόκειται για μια ομάδα βακτηρίων που ευθύνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών τροφικής δηλητηρίασης. Έως και επτά ημέρες μετά την κατανάλωση του κοτόπουλου, τα βακτήρια μολύνουν τη γαστρεντερική οδό, προκαλώντας πυρετό, διάρροια, κοιλιακές κράμπες και τάση προς έμετο. Η σαλμονέλα εξουδετερώνεται όταν το κοτόπουλο μαγειρεύεται αρκετή ώρα σε υψηλή θερμοκρασία και όταν πλένουμε καλά όλες τις επιφάνειες, τα εργαλεία και τα σκεύη με τα οποία έχει έρθει σε επαφή.

- Κόκκινα φασόλια

kokkina fasolia

Είναι εξαιρετικά θρεπτικά, καθώς είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, σίδηρο και πρωτεΐνες. Συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και προστατεύουν την καρδιά. Τα ωμά κόκκινα φασόλια περιέχουν όμως μεγάλες ποσότητες φυτοαιμοσυγκολλητίνης (phytohaemagglutinin), μιας φυσικής τοξίνης που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, τάση προς έμετο, διάρροια και ισχυρό πόνο στην κοιλιά, σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

- Τόνος

tonos

Όσο μεγαλύτερο είναι το ψάρι, τόσο περισσότερο υδράργυρο περιέχει. Ο υδράργυρος «συσσωρεύεται» στα μεγάλα ψάρια καθώς αυτά τρώνε άλλα, μικρότερα. Δεδομένου ότι ο τόνος μπορεί να φτάσει τα 4,5 μέτρα μήκος, κατατάσσεται στα ψάρια με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Η δηλητηρίαση από υδράργυρο έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο της αρτηριακής πίεσης, τον έντονο πονοκέφαλο, τις μυϊκές συσπάσεις, την απώλεια συντονισμού και τη γενικευμένη αδυναμία. Στην περίπτωση αυτή δεν προτείνεται κάποια συγκεκριμένη τεχνική μαγειρέματος. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) συνιστά απλώς να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 360 γραμμάρια ψάρια και θαλασσινά την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Προετοιμασία φαγητού: 6 λάθη που μπορεί να σας αρρωστήσουν

Ποια είναι τα 4 πιο βρόμικα μέρη στην κουζίνα

Ξύλινη vs πλαστική πλάκα κοπής: Ποια να επιλέξετε και γιατί