ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μύθος ο «κανόνας» των πέντε δευτερολέπτων, προειδοποιούν οι ειδικοί

Ένας τεράστιος μύθος αποδεικνύεται πως είναι ο διατροφικός «κανόνας» των πέντε δευτερολέπτων, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ενημέρωσης Ασφάλειας Τροφίμων (FSIC) της Αυστραλίας.

Μύθος ο «κανόνας» των πέντε δευτερολέπτων, προειδοποιούν οι ειδικοί

Όπως πρεσβεύει αυτός ο κανόνας, αν πέσει ένα κομμάτι τροφής στο πάτωμα και το πάρουμε μέσα στα 5 πρώτα δευτερόλεπτα δεν προλαβαίνει να μολυνθεί από τα μικρόβια και είναι ασφαλές για κατανάλωση. Έτσι δεν κινδυνεύουμε από τροφική δηλητηρίαση.

Ωστόσο, οι ειδικοί φαίνεται πως έχουν διαφορετική άποψη.

«Δεν υπάρχει κανόνας των πέντε δευτερολέπτων», δήλωσε η κυρία Ρέιτσελ Ουίλιαμς, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ενημέρωσης Ασφάλειας Τροφίμων (FSIC) της Αυστραλίας.

«Τα βακτήρια βασίζονται στην υγρασία για να αναπτυχθούν, επομένως οποιοδήποτε τρόφιμο με υψηλά επίπεδα υγρασίας μπορεί να μολυνθεί ακαριαία.

Επιπλέον, ρόλο παίζει και η επιφάνεια όπου θα πέσει το φαγητό. Άλλο είναι να πέσει πάνω σε ένα πάτωμα που μόλις απολυμάνθηκε και άλλο στο χώμα».

Η πραγματικότητα σε κάθε περίπτωση είναι ότι η ταχύτητα της μόλυνσης εξαρτάται από το είδος του φαγητού που πέφτει στο πάτωμα και τις αποικίες των μικροβίων που υπάρχουν σε αυτό.

Ποια τρόφιμα μολύνονται ακαριαία

Με πιο γρήγορο ρυθμό μολύνονται τα φρούτα, το κρύο κρέας, τα αλλαντικά, τα γαλακτοκομικά και κάθε μαγειρεμένη μπουκιά φαγητό.

Αντιθέτως αυτά που μολύνονται με πιο αργό ρυθμό είναι τα πατατάκια, οι καραμέλες (πριν τις μασουλίσουμε), οι ξηροί καρποί, τα μπισκότα, τα κράκερ και τα ωμά ζυμαρικά.