ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: Τα υπέρ και τα κατά

Υπάρχουν τόσες δίαιτες που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα και μάλιστα άμεσα που είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς ποια ταιριάζει στις δικές του ανάγκες χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του.

Δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: Τα υπέρ και τα κατά

Αυτό που επισημαίνουν σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί είναι ότι οι δίαιτες-εξπρές δεν έχουν αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα και ταυτόχρονα εξαντλούν τον οργανισμό μας, αφού στερούμαστε θερμίδες (άρα ενέργεια) και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Ένα αρκετά δημοφιλές διατροφικό πλάνο είναι η δίαιτα του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, η οποία σχεδιάστηκε αρχικά για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Η συγκεκριμένη δίαιτα περιλαμβάνει τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή τροφές που δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου.

bigstock glycemic index 77352659

Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη διασπώνται με αργό ρυθμό στον οργανισμό, άρα δεν ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο και κατ’ επέκταση δεν πυροδοτούν μαζική απελευθέρωση ινσουλίνης προς εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Όταν το σάκχαρο ανεβαίνει απότομα, πέφτει εξίσου απότομα, οδηγώντας σε αίσθημα εξάντλησης και έντονες λιγούρες.

Η δίαιτα του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα.

Τα υπέρ

- Αρκετές τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι εξαιρετικά υγιεινές και θρεπτικές.

- Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη προωθούν τον αποτελεσματικότερο μεταβολισμό των λιπαρών.

Τα κατά

- Η δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές: για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να επιλέξει τα πατατάκια ως σνακ αντί για μια κανονική πατάτα, καθώς η ύπαρξη λιπαρών στην πρώτη περίπτωση συνεπάγεται πως το προϊόν έχει πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Αντί για μια συγκεκριμένα δίαιτα, η ειδικός στη Βαριατρική, Δρ Σάλι Νόρτον, προτείνει ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο που περιλαμβάνει όσο το δυνατόν λιγότερα επεξεργασμένα προϊόντα, στρατηγική που ούτως ή άλλως συνεπάγεται αποτελεσματικό έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκαιμικός δείκτης: Τι είναι και ποιους ενδιαφέρει περισσότερο

Γιατί δεν αδυνατίζω; Ο ρόλος του γλυκαιμικού δείκτη και η λάθος δίαιτα

Οι 14 επικίνδυνες δίαιτες που πρέπει να αποφύγετε (γράφημα)