ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σε ποια ηλικία μπορεί να φάει για πρώτη φορά το μωρό φιστίκια

Η αλλεργία στα φιστίκια είναι μία από τις συχνότερες τροφικές αλλεργίες. Τα φιστίκια είναι ένα από τα κυριότερα αλλεργιογόνα που συνδέονται με την αναφυλαξία, δηλαδή την πολύ σοβαρή και ενδεχομένως θανατηφόρα αλλεργική αντίδραση.

Σε ποια ηλικία μπορεί να φάει για πρώτη φορά το μωρό φιστίκια

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η έκθεση στα φιστίκια από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση αλλεργίας.

Νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Αμερικανικού Κολεγίου για την Αλλεργία, το Άσθμα και την Ανοσολογία στο Σαν Φρανσίσκο υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση φιστικιού σε ηλικία 4-6 μηνών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργίας. Όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, η ακριβής χρονική στιγμή και η μέθοδος της πρώτης έκθεσης θα πρέπει να βασίζεται στον εκτιμώμενο κίνδυνο που διατρέχει το παιδί να εκδηλώσει αλλεργία στα φιστίκια.

bigstock Creamy peanut butter and peanu 131272430

«Οι οδηγίες σχετικά με την αρχική εισαγωγή του φιστικιού στη διατροφή του παιδιού αλλάζουν, βάσει νέων ερευνητικών στοιχείων που δείχνουν ότι η έκθεση στους 4-6 πρώτους μήνες της ζωής, όταν έχουν ενταχθεί στη διατροφή του παιδιού λίγες τροφές, συσχετίζεται με σημαντικά μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργίας στο μέλλον» αναφέρει ο Δρ Μάθιου Γκρίνχοτ, παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων του Κολοράντο, ο οποίος συμμετείχε στην επικαιροποίηση των οδηγιών. «Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία να μειωθεί ο αριθμός των περιστατικών αλλεργίας στα φιστίκια, όμως αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία μεταξύ γονέων και παροχέων υπηρεσιών υγείας» δήλωσε ο Γκρίνχοτ στο Reuters Health.

Οι νέες οδηγίες βασίστηκαν στη μελέτη LEAP (Learning Early about Peanut Allergy), η οποία δημοσιεύθηκε πριν από ένα έτος περίπου στην επιθεώρηση The New England Journal of Medicine. Στη μελέτη συμμετείχαν βρέφη με υψηλό εκτιμώμενο κίνδυνο αλλεργίας στα φιστίκια και παρακολουθήθηκαν έως την ηλικία των πέντε ετών.

Ποια παιδιά θεωρείται ότι είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν αλλεργίας στα φιστίκια

1. Τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρής μορφής έκζεμα και/ή έχουν εκδηλώσει αλλεργία στο αυγό θεωρείται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργία στα φιστίκια. Στην περίπτωση αυτή, η πρώτη έκθεση στα φιστίκια πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον παιδίατρο.

2. Τα παιδιά με ήπιο έκζεμα που έχουν ήδη αρχίσει να καταναλώνουν στέρεες τροφές μπορούν να καταναλώσουν φιστίκια σε ηλικία έξι μηνών.

3. Τα παιδιά που δεν πάσχουν από έκζεμα και δεν έχουν εκδηλώσει άλλες τροφικές αλλεργίες εκτιμάται ότι διατρέχουν μικρό κίνδυνο και μπορούν να καταναλώσουν φιστίκια σε ηλικία έξι μηνών.

Όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, η μορφή στην οποία θα χορηγηθεί το φιστίκι (π.χ. αλεσμένο, ολόκληρο, φιστικοβούτρο) θα πρέπει να αρμόζει στην ηλικία του παιδιού.

Οι επικαιροποιημένες οδηγίες θα δημοσιευτούν τον ερχόμενο Ιανουάριο στην ιστοσελίδα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID).

Διαβάστε επίσης:

Ποιες είναι οι αλλεργίες που πάνε... χέρι-χέρι