ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που σας βοηθούν να αναπνεύσετε καλύτερα

Μήπως τελευταία νιώθετε ένα βάρος στο στήθος; Η αναπνοή σας έχει γίνει πιο δύσκολη και δεν αισθάνεστε ευεξία όπως παλιότερα; Ίσως είναι καιρός να βάλετε στη ζωή σας τις παρακάτω τροφές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αναπνεύσετε καλύτερα και να τονωθείτε!

Οι τροφές που σας βοηθούν να αναπνεύσετε καλύτερα

1. Μήλο

01 foods that help you breathe 506098342 SarapulSar38

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Respiratory Journal, ο χυμός μήλου βοηθά να αντιμετωπιστεί ο αναπνευστικός συριγμός στα παιδιά, ενώ μια άλλη μελέτη υπέδειξε ότι οι γυναίκες που τρώνε μήλα στην εγκυμοσύνη είναι λιγότερο πιθανό να γεννήσουν παιδιά που θα εμφανίσουν άσθμα. Το μήλο είναι πλούσιο σε φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή, ουσίες που καταπολεμούν τις φλεγμονές στους αεραγωγούς του σώματος.

2. Λιπαρά ψάρια

04 foods that help you breathe 479898868 margouillatphotos

Τα Ω3 λιπαρά που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση, επομένως βοηθούν στον περιορισμό της φλεγμονής στους πνεύμονες.

3. Σπόροι

06 foods that help you breathe 172319519 pauline Ilott

Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι ηλιόσποροι, ο πασατέμπος και ο λιναρόσπορος συγκεντρώνουν τεράστια θρεπτική αξία και σημαντικά οφέλη. Παρέχουν στον οργανισμό μαγνήσιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την αντιμετώπιση του άσθματος, το οποίο βοηθά επίσης να χαλαρώσουν οι μύες του αναπνευστικού συστήματος κι έτσι να διευκολύνεται η αναπνοή.

4. Σταυρανθή λαχανικά

07 foods that help you breathe 486140330 KM6064

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η λαχανίδα και το κουνουπίδι. Τα σταυρανθή λαχανικά συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους πνεύμονες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο. Η αντικαρκινική δράση αυτών των λαχανικών αποδίδεται κυρίως σε μια κατηγορία σύνθετων ουσιών που περιέχουν, τις γλυκοζινολικές ενώσεις, οι οποίες απενεργοποιούν τα καρκινικά κύτταρα και καταπολεμούν τις φλεγμονές.

5. Πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά

08 foods that help you breathe 492100326 Jasmina81

Η κολοκύθα, το πορτοκάλι και η παπάγια παρέχουν φιλικά προς τους πνεύμονες αντιοξειδωτικά, κυρίως βιταμίνη C. Η βιταμίνη C δρα ενάντια στις λοιμώξεις και τις φλεγμονές και συνδέεται με μειωμένη συχνότητα των συμπτωμάτων άσθματος λόγω γυμναστικής.

6. Προϊόντα ολικής άλεσης

10 foods that help you breathe 477025104 nata vkusidey

Τα λευκά ζυμαρικά και το λευκό ψωμί αυξάνουν τα επίπεδα παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό, προκαλώντας ιδιαίτερη καταπόνηση στο αναπνευστικό σύστημα. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τα επεξεργασμένα λευκά προϊόντα στη διατροφή σας με αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης.

7. Ξηροί καρποί

12 foods that help you breathe 502547030 SumikoPhoto

Οι ξηροί καρποί αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς.

Πηγή: Reader's Digest

Διαβάστε επίσης:

Τα σημάδια που δείχνουν ότι τα πνευμόνια σας κινδυνεύουν