ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ψάρι στην εγκυμοσύνη: Οι νέες οδηγίες FDA & EPA

Οι γιατροί παραδοσιακά συνιστούν στις μέλλουσες και στις θηλάζουσες μητέρες να αποφεύγουν την κατανάλωση ψαριού με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Η σύσταση αυτή ανέκαθεν προκαλούσε σύγχυση, καθώς δεν είχε καταστεί σαφές ποια είναι τα είδη που διαπιστωμένα περιέχουν σημαντική και ενδεχομένως επικίνδυνη ποσότητα υδραργύρου.

Ψάρι στην εγκυμοσύνη: Οι νέες οδηγίες FDA & EPA

Προκειμένου να ξεδιαλύνουν το τοπίο, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων (FDA) και η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) εξέδωσαν επίσημες κατευθυντήριες σχετικά με την κατανάλωση ψαριού κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδο του θηλασμού.

bigstock Fried bream fish with french f 127135352

Για να προσδιοριστεί ποια είδη περιέχουν μικρή και ποια είδη μεγάλη ποσότητα υδραργύρου, οι δύο οργανισμοί χρησιμοποίησαν στοιχεία από ποικίλες πηγές, μεταξύ των οποίων και ο FDA. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, επτά είδη ψαριών θεωρείται πως περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα υδραργύρου: πλακολεπιδόψαρο από τον Κόλπο του Μεξικού, καρχαρίας, ξιφίας, καθρεπτόψαρο του Ατλαντικού, τόνος μεγαλόφθαλμος, μάρλιν και βασιλικό σκουμπρί. Αντιθέτως, μικρή ποσότητα υδραργύρου βρίσκεται στα εξής είδη: σολομός, μπακαλιάρος και τιλάπια. Καλές επιλογές από την κατηγορία των θαλασσινών είναι η αχιβάδα, το στρείδι και η γαρίδα.

Οι δύο οργανισμοί προτείνουν η διατροφή για τις προαναφερθείσες ομάδες του πληθυσμού να περιλαμβάνει δύο με τρεις μερίδες ψαριού την εβδομάδα, αρκεί το είδος που θα επιλεχθεί να έχει μικρή ποσότητα υδραργύρου.

Διαβάστε επίσης:

Ψάρια & θαλασσινά σε κονσέρβα: Ποια πρέπει να αποφεύγετε και γιατί