ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή: Συμβουλές για να ανακάμψετε μετά την κραιπάλη του Πάσχα

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι τις μέρες του Πάσχα όλοι κάναμε διατροφικές ατασθαλίες, αφού οι πειρασμοί ήταν πολλοί και παντού! Αρνάκι, κοκορέτσι, τσουρέκι, κουλουράκια και άλλα πολλά εδέσματα μας έβγαλαν εκτός διατροφικής ρουτίνας και πιθανόν συνέβαλαν στη μετακίνηση του δείκτη της ζυγαριάς ελαφρώς προς τα πάνω.

Διατροφή: Συμβουλές για να ανακάμψετε μετά την κραιπάλη του Πάσχα

Για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να «ισορροπήσει» ο οργανισμός μετά την υψηλή πρόσληψη θερμίδων, λιπαρών, αλατιού, ζάχαρης και αλκοόλ...

- Δώστε έμφαση και αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Συνοδεύστε το μεσημεριανό και το δείπνο σας με λαχανικά και επιλέξτε φρούτα ως ενδιάμεσα γεύματα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν πολύ τον οργανισμό μας και πιο συγκεκριμένα το πεπτικό σύστημα. Επίσης, οι συγκεκριμένες τροφές περιέχουν αρκετό κάλιο, το οποίο δρα ανταγωνιστικά του νατρίου που περιέχεται στο αλάτι.

- Αποφύγετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών. Επιλέξτε ως πηγές πρωτεΐνης το ψάρι, τα θαλασσινά, τα όσπρια και το κοτόπουλο.

- Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών. Μην ξεχνάτε ότι πολλά ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά και τα φρουτοποτά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες απλών σακχάρων.

- Περιορίστε την προσθήκη αλατιού και την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αλάτι όπως τα αλμυρά τυριά, τα τσιπς κ.λπ. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να δείτε αν ένα τρόφιμο περιέχει πολύ αλάτι. Η μεγάλη πρόσληψη αλατιού προκαλεί κατακράτηση υγρών και δημιουργεί πρόβλημα σε διάφορα συστήματα του οργανισμού.

- Ενυδατωθείτε επαρκώς. Η επαρκής πρόσληψη νερού θεωρείται άκρως σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

- Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Βρείτε κάποιο άθλημα ή μια δραστηριότητα που σας ταιριάζει. Η τακτική άσκηση βοηθάει στη διατήρηση ενός σωστού σωματικού βάρους, στην καλή ψυχολογική διάθεση και στην προστασία από διάφορα νοσήματα.

Πηγή: Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ)

Διαβάστε επίσης:

Διατροφή: Οι κορυφαίες πηγές αντιοξειδωτικών σε φωτογραφίες

Τι προκαλεί μόλις ένα λιπαρό γεύμα στις αρτηρίες

Επτά τροφές με περισσότερο ασβέστιο από ένα ποτήρι γάλα