ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το λαχανικό που υψώνει «ασπίδα» στον καρκίνο του στομάχου

Έχει την τιμητική του το καλοκαίρι, αφού πρωταγωνιστεί στις δροσερές σαλάτες!

Το λαχανικό που υψώνει «ασπίδα» στον καρκίνο του στομάχου

Επιστήμονες από την Ιταλία μάς δίνουν έναν ακόμη λόγο να λατρέψουμε τη ζουμερή ντομάτα, αφού διαπίστωσαν ότι μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκίνου στο στομάχι αλλά και ότι μπορεί να αποτελεί το «κλειδί» για νέες θεραπείες ενάντια στη νόσο.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύουν διαδικτυακά στην επιθεώρηση Journal of Cellular Physiology, δύο ποικιλίες ντομάτας της νότιας Ιταλίας (Σαν Μαρτσάνο και Κορμπαρίνο) είναι δυνατό να αναχαιτίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, αφού φάνηκε πως επηρεάζουν θεμελιώδεις διεργασίες στο εσωτερικό των κυττάρων κατά τρόπο που αυτά οδηγούνται στον θάνατο. Ταυτόχρονα, η ντομάτα μπορεί να εμποδίσει τα υγιή κύτταρα να εξελιχθούν σε καρκινικά.

bigstock Healthy Eating 116148884

Οι Ιταλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτές οι θετικές επιδράσεις της ντομάτας θα αξιοποιηθούν μελλοντικά τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου.

Το πλέον αξιοσημείωτο εύρημα των επιστημόνων είναι ότι τα παραπάνω οφέλη προκύπτουν από την ντομάτα στο σύνολό της και όχι από επιμέρους συστατικά της. «Η αντικαρκινική δράση δεν φαίνεται να σχετίζεται με συγκεκριμένα συστατικά, όπως το λυκοπένιο, αλλά προκύπτει από ολόκληρη την ντομάτα» αναφέρει η Ντανιέλα Μπαρόνε, μία εκ των συντακτών της μελέτης από το Ερευνητικό Κέντρο Ογκολογίας του Μερκολιάνο. Αυτό συνεπάγεται ότι μπορούμε να επωφεληθούμε καταναλώνοντας τακτικά το γευστικό λαχανικό, χωρίς να χρειάζεται να λάβουμε κάποιο εκχύλισμα.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας ενδέχεται να έχουν διαφορετικές αντικαρκινικές δράσεις και ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να τις αποσαφηνίσουν σε περαιτέρω μελέτες τους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που επισημαίνει την αξιόλογη αντικαρκινική δράση της ντομάτας. Μελέτη του 2014 από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ υπέδειξε ότι οι άντρες που καταναλώνουν τουλάχιστον 10 μερίδες του λαχανικού σε εβδομαδιαία βάση διατρέχουν 18% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Δείτε κι αυτό:

Δεν πρέπει να βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο! Δείτε γιατί!

Λυκοπένιο: Η πολύτιμη ουσία της ντομάτας, απόλυτο αντιοξειδωτικό