ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το συκώτι (εικόνες)

Το συκώτι είναι το «κέντρο αποτοξίνωσης» του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση επικίνδυνων ουσιών, όπως το αλκοόλ και οι διάφοροι ρύποι. Παράλληλα, αποτελεί και αποθηκευτικό μέσο για βιταμίνες και μέταλλα.

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το συκώτι (εικόνες)

Για να λειτουργεί σωστά το συκώτι χρειάζεται ορισμένα θρεπτικά συστατικά, τα οποία φυσικά τα παίρνουμε μέσω της διατροφής μας. Από την άλλη, οι κακές διατροφικές επιλογές μπορεί να το βλάψουν.

Στην παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε ποιες τροφές προτείνουν οι ειδικοί να τρώμε και ποιες να αποφεύγουμε για να λειτουργεί σωστά το συκώτι.

Άλλα διατροφικά tips

  • Χρησιμοποιήστε στο μαγείρεμα βότανα και μπαχαρικά, αφού θα δώσουν γεύση στο φαγητό χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε πολύ αλάτι και επίσης παρέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες.
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς η συστηματική και μεγάλη κατανάλωση προκαλεί σοβαρές βλάβες στο συκώτι, όπως η κίρρωση.
  • Απολαύστε άφοβα καφέ και πράσινο τσάι μέσα στην ημέρα. Ο καφές προστατεύει το συκώτι από τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ και της κακής διατροφής, ενώ το τσάι, χάρη στις κατεχίνες που περιέχει, έχει αντικαρκινική δράση για το συκώτι και άλλα όργανα.

Πηγή: WebMD

Δείτε κι αυτό:

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι το συκώτι σας κινδυνεύει

Ποια τα οφέλη για το συκώτι σας αν πίνετε καφέ & τσάι

Λίπος στο συκώτι: Η καθημερινή συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο