ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προσοχή! Δείτε ποια δίαιτα αυξάνει το λίπος στην καρδιά

Επικίνδυνη για την καρδιά η σύντομη και εξαντλητική δίαιτα, διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Προσοχή! Δείτε ποια δίαιτα αυξάνει το λίπος στην καρδιά

Τα σχετικά ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Καρδιαγγειακού Μαγνητικού Συντονισμού (CMR) που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας από την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου έως και το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου.

Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες είναι πως μια πολύ αυστηρή δίαιτα που επιβάλλει σημαντικό περιορισμό στην πρόσληψη θερμίδων οδηγεί σε παροδική επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας και συσσώρευση λίπους στην καρδιά.

austiri diaita

Συγκεκριμένα, οι κίνδυνοι για την καρδιά προκύπτουν όταν η δίαιτα περιλαμβάνει μόλις 600-800 θερμίδες ημερησίως. «Οι δίαιτες εξπρές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια» αναφέρει η Δρ Τζένιφερ Ρέινερ από το Κέντρο Μαγνητικού Συντονισμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Τέτοιου είδους δίαιτες είναι αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τον έλεγχο του διαβήτη, ωστόσο οι επιδράσεις τους στην καρδιά δεν είχαν μελετηθεί μέχρι σήμερα» συμπληρώνει.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του μαγνητικού συντονισμού (MRI) προκειμένου να εξετάσουν την επίδραση μιας δίαιτας με πολύ λίγες θερμίδες στη λειτουργία της καρδιάς αλλά και στην κατανομή λίπους στην κοιλιά, στο συκώτι και στους καρδιακούς μυς. Στη μελέτη συμμετείχαν 21 παχύσαρκοι εθελοντές με μέση ηλικία τα 52 έτη και μέσο δείκτη μάζας σώματος τις 37 μονάδες. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν για οκτώ εβδομάδες μια αυστηρή δίαιτα 600-800 θερμίδων και η μαγνητική πραγματοποιήθηκε στην αρχή της μελέτης και ξανά μετά από μία και μετά από οκτώ εβδομάδες.

Μετά την πρώτη εβδομάδα της δίαιτας, το συνολικό ποσοστό λίπους, το σπλαγχνικό λίπος και το λίπος στο συκώτι των συμμετεχόντων μειώθηκε κατά 6%, 11% και 42% αντίστοιχα. Διαπιστώθηκε επίσης βελτίωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη, στην ολική χοληστερόλη, στα τριγλυκερίδια, στο σάκχαρο και στην αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, μετά από μόλις μία εβδομάδα ολιγοθερμιδικής δίαιτας το ποσοστό λίπους στην καρδιά των συμμετεχόντων αυξήθηκε κατά 44%! Μάλιστα, η επίδραση αυτή συνδυάστηκε με επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας, όπως η ικανότητα της καρδιάς να διοχετεύει αίμα στο υπόλοιπο σώμα.

Όταν συμπληρώθηκε η περίοδος των οκτώ εβδομάδων, όλοι οι υπό μελέτη δείκτες –συμπεριλαμβανομένου του λίπους στην καρδιά– παρουσίασαν αξιοσημείωτη βελτίωση.

«Οι μεταβολικές βελτιώσεις που προκύπτουν από μια δίαιτα με πολύ λίγες θερμίδες, όπως η μείωση του λίπους στο συκώτι και η αντιστροφή του διαβήτη, αναμενόταν να επιφέρουν επίσης βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας» δηλώνει η Ρέινερ «ωστόσο παρατηρήσαμε ότι η καρδιακή λειτουργία επιδεινώθηκε κατά την πρώτη εβδομάδα της δίαιτας πριν αρχίσει να παρουσιάζει βελτίωση».

Εξηγώντας τους μηχανισμούς που καθοδήγησαν τα ευρήματα, η Ρέινερ αναφέρει πως η απότομη πτώση στην πρόσληψη θερμίδων έχει σαν αποτέλεσμα να απελευθερώνεται από διάφορα μέρη του σώματος λίπος, το οποίο περνά στο αίμα και φτάνει στους μυς της καρδιάς. Μέχρι η καρδιά να προσαρμοστεί στη δραστική μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων, η λειτουργία της παρουσιάζει μια παροδική –αλλά επικίνδυνη– επιδείνωση.

Μεταξύ των πιθανών επιπτώσεων κατά τις πρώτες μέρες της δίαιτας, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων με διαγνωσμένη καρδιοπάθεια, είναι η επιδείνωση των συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας, όπως η δύσπνοια, αλλά και ο αυξημένος κίνδυνος αρρυθμίας.

Έτσι, για τα άτομα με καρδιακά προβλήματα συνιστάται η καθοδήγηση και η επίβλεψη από τον γιατρό τους πριν αποφασίσουν να ξεκινήσουν μια αυστηρή ολιγοθερμιδική δίαιτα.

Δείτε κι αυτό:

Δείτε από το ύψος σας αν κινδυνεύει η καρδιά σας!

Επτά τροφές που προστατεύουν την καρδιά σας

Πόσο αυξάνεται το βάρος της καρδιάς όσο αυξάνεται ο δείκτης μάζας σώματος