ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 μεγάλα οφέλη υγείας από το αρχαίο βολβώδες φυτό που προστατεύει τον οργανισμό μας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Έχει φτάσει σε πολλά μέρη του κόσμου κατά τη διάρκεια της ιστορίας, συμπεριλαμβανομένης της αρχαίας Αιγύπτου, της Ρώμης, της Ελλάδας, της Ινδίας, της Κίνας, ακόμη και στα εδάφη των Βίκινγκς.

5 μεγάλα οφέλη υγείας από το αρχαίο βολβώδες φυτό που προστατεύει τον οργανισμό μας
Bigstock

Το σκόρδο είναι μια από τα παλαιότερα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι έχει χρησιμοποιηθεί τόσο στην ιατρική, όσο και ως πηγή τροφής για περισσότερα από 7.000 χρόνια. Στην αρχαιότητα, ήταν ένα από τα πιο πολύτιμα φυτά. Σήμερα, το σκόρδο χρησιμοποιείται ευρέως σχεδόν σε κάθε κουζίνα του πλανήτη. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα συμπληρώματα σκόρδου μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της χοληστερόλης και της υπέρτασης.

Σε σχέση με τα κρεμμύδια και τα πράσα, το σκόρδο είναι το πιο πικάντικο μέλος της οικογένειας φυτών Allium. Ο Ιπποκράτης, ο οποίος θεωρείται πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, λέγεται ότι είχε “συνταγογραφήσει” το σκόρδο για πολλές ασθένειες, όπως πνευμονικά προβλήματα, πληγές και κοιλιακές νόσους.

Η σύγχρονη ιατρική μπορεί να είναι λίγο πιο... εκλεπτυσμένη σήμερα, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλοί λόγοι για να... συνταγογραφήσετε στον εαυτό σας λίγο σκόρδο στη διατροφή σας. Ακολουθούν 5 εξαιρετικοί λόγοι υγείας για να το κάνετε.

Αντιοξειδωτική δράση

Η αλλικίνη (allicin) είναι ένα από τα κύρια ενεργά συστατικά του σκόρδου. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, καταπολεμώντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος. Προέρχεται από το αμινοξύ αλλιίνη (alliin), το οποίο βρίσκεται στο φρέσκο σκόρδο. Το ψιλοκόψιμο του σκόρδου ενεργοποιεί ένα ένζυμο που ονομάζεται αλλιινάση (alliinase), το οποίο επιτρέπει στην αλλιίνη να μετατραπεί σε αλλικίνη.

Αντιμυκητιακές ιδιότητες

Η χρήση του σκόρδου ως αντιμυκητιασικού είναι μια θεραπεία με ρίζες στην λαϊκή παράδοση κυρίως, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η τρέχουσα έρευνα δεν το υποστηρίζει. Η αλλικίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει αυτές τις ιδιότητες. Έρευνες δείχνουν ότι το σκόρδο καταπολεμά τον Candida albicans, τον μύκητα που προκαλεί συχνότερα μολύνσεις ζύμης στις γυναίκες. Μέχρι στιγμής, η έρευνα έχει δείξει ότι όχι μόνο μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξή του αλλά και την εξάπλωση του εν λόγω μύκητα.

Υψηλή θρεπτική αξία

Το σκόρδο είναι μικρό αλλά πανίσχυρο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ένα κεφάλι σκόρδου περιέχει φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο και λίγη βιταμίνη C.

Αποτοξίνωση

Μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο μπορεί να επηρεάσει θετικά την λειτουργία του ήπατος, μειώνοντας τα ηπατικά ένζυμα. Υψηλά ηπατικά ένζυμα, όπως η τρανσαμινάση της αλανίνης (ALT), η ασπαρτική τρανσαμινάση (AST) και η αλκαλική φωσφατάση (ALP), γενικά υποδηλώνουν ηπατική βλάβη ή φλεγμονή. Όταν το ήπαρ έχει βλάβη, συνήθως εμφανίζεται σε αυτές τις εξετάσεις αίματος. Όταν το συκώτι λειτουργεί βέλτιστα, το σώμα είναι σε θέση να απομακρύνει τα υπερβολικά απόβλητα σε μέγιστη απόδοση.

Το σκόρδο μπορεί να προστατεύσει από τροφική δηλητηρίαση

Το E. coli είναι ένα από τα πιο κοινά βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Βρίσκεται πιο συχνά στο νωπό γάλα, στον ωμό ή ανεπαρκώς ψημένο κιμά, στα ωμά τυριά και στα μολυσμένα λαχανικά. Το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει το E. coli, χάρη στις ισχυρές αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Άλλες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα και ενάντια στη σαλμονέλα, ένα βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στο κοτόπουλο, το βοδινό, το χοιρινό, τα αυγά, τα φρούτα και τα λαχανικά.