ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βήτα καροτίνη: Τα μοναδικά της οφέλη και 11 τροφές-δυναμίτες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η βήτα-καροτένη ανήκει στις θρεπτικές ουσίες γνωστές ως καροτενοειδή, που σημαίνει ότι είναι μια φυσική χρωστική τροφίμων.

Βήτα καροτίνη: Τα μοναδικά της οφέλη και 11 τροφές-δυναμίτες
Bigstock

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-καροτίνη και άλλα καροτενοειδή τείνουν να έχουν βαθιά, πλούσια χρώματα.

Η βήτα-καροτένη είναι ένα ειδικό είδος καροτενοειδούς, γνωστό ως καροτενοειδές προβιταμίνης Α. Αυτό σημαίνει ότι είναι ουσιαστικά πρόδρομος της βιταμίνης Α.

Όταν απορροφάται στο σώμα, η βήτα-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α μέσα στο έντερο.

Βήτα-καροτίνη: Οφέλη

Ορισμένα τρόφιμα, όπως το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιέχουν μια πηγή βιταμίνης Α που ονομάζεται προσχηματισμένη βιταμίνη Α. Αλλά τα καροτενοειδή της προβιταμίνης Α (όπως η βήτα-καροτίνη) προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα φυτικών τροφών.

Έτσι, η βήτα-καροτίνη δίνει στο σώμα σας όλα τα οφέλη της βιταμίνης Α, καθώς και κάποια πρόσθετα οφέλη τόνωσης του σώματος.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Τα αντιοξειδωτικά όπως η βήτα-καροτίνη βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών σε κυτταρικό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει επειδή δρα ως αντιοξειδωτικό: εμποδίζει την συσσώρευση των ελεύθερων ριζών (ασταθών μορίων) που προκαλούν οξειδωτικό στρες. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή το οξειδωτικό στρες συνδέεται με μια σειρά από χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες.

Έτσι, μια πλούσια σε βήτα-καροτίνη διατροφή και άλλα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή χρόνιων ασθενειών.

Αντιφλεγμονώδες

Ορισμένες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές μειώνουν την φλεγμονή σε όλο το σώμα. Και η βήτα-καροτίνη είναι ένα από τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει ένα τέτοιο αντιφλεγμονώδες όφελος.

Η φλεγμονή στο σώμα μοιάζει πολύ με το πρήξιμο που εμφανίζεται μετά από έναν τραυματισμό, μόνο που συμβαίνει εσωτερικά. Όπως το οξειδωτικό στρες, έτσι και η χρόνια φλεγμονή συμβάλλει σε μια σειρά από χρόνιες παθήσεις.

Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως η βήτα-καροτίνη μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε υπό έλεγχο τη φλεγμονώδη απόκρισή σας.

Καλύτερη όραση

Πιθανώς ένα από τα πιο γνωστά οφέλη της βήτα-καροτίνης είναι η επίδρασή της στην όρασή σας.

Αυτό οφείλεται στη σύνδεση της β-καροτίνης με τη βιταμίνη Α, η οποία βοηθά τον εγκέφαλο να ερμηνεύσει το φως που εισέρχεται στα μάτια. Το σώμα χρησιμοποιεί επίσης βιταμίνη Α για να διατηρεί υγιή τους αμφιβληστροειδείς και να αποτρέπει την ξηροφθαλμία.

Μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι η βιταμίνη Α σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καταρράκτη και ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (απώλεια της κεντρικής όρασης).

Τροφές γεμάτες βήτα-καροτίνη

Η βήτα-καροτίνη είναι περισσότερο γνωστή για το ότι δίνει σε ορισμένα τρόφιμα μια πορτοκαλί απόχρωση. Αλλά δεν είναι όλες οι τροφές πλούσιες σε βήτα-καροτίνη πορτοκαλί:

ΤροφήΠεριεκτικότητα σε β-καροτίνη (μικρογραμμάρια/mcg) ανά φλιτζάνι
Γλυκοπατάτα (ψητή)23.018 mcg
Καρότα10.605 mcg
Κολοκύθα (μαγειρεμένη)9.369 mcg
Πεπόνι3.575 mcg
Μαρούλι Romaine2.456 mcg
Κόκκινες πιπεριές2.420 mcg
Σπανάκι1.688 mcg
Βερίκοκα1.696 mcg
Μπρόκολο (μαγειρεμένο)1.449 mcg
Αρακάς (μαγειρεμένος)1.216 mcg
Μάνγκο1.056 mcg

Πηγή: health.clevelandclinic.org