ΥΓΕΙΑ

Καροτενοειδή: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

Τα υψηλά επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα συνδέονται με μικρότερο βαθμό αθηροσκλήρωσης των αρτηριών, άρα και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Καροτενοειδή: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης ομάδας ερευνητών στο Ίδρυμα Ερευνών IDIBAPS (Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer), στη Βαρκελώνη, και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας.

Η αθηροσκλήρωση προκαλείται από τη συσσώρευση LDL ή «κακής» χοληστερόλης, στα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία αθηρωματικών πλακών, οι οποίες προκαλούν στένωση της εσωτερικής διαμέτρου των αγγείων, εμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Επιπλέον, αυτές οι πλάκες μπορεί να σπάσουν και να σχηματίσουν θρόμβους που εμποδίζουν τη ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου, όταν το αίμα δεν φτάνει στην καρδιά ή ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, όταν δεν φτάνει στον εγκέφαλο.

Ο ρόλος των καροτενοειδών

Είναι γνωστό ότι η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα καροτένια είναι βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται σε κίτρινα, πορτοκαλί και πράσινα φρούτα και λαχανικά, όπως καρότα, σπανάκι, μαρούλι, ντομάτες, γλυκοπατάτες, μπρόκολο, πεπόνι, πιπεριές, μάνγκο, παπάγια, βερίκοκα, μούσμουλα και κολοκύθες. Τα καροτένια είναι ικανά να ελέγξουν την αθηροσκλήρωση.

Οι ερευνητές εξέτασαν 200 άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών που αποτέλεσαν μέρος της μελέτης DIABIMCAP. Η ανάλυση βασίστηκε σε δύο παραμέτρους: τη συγκέντρωση καροτενίων στο αίμα και την παρουσία αθηρωματικών πλακών στην καρωτίδα, η οποία επιβεβαιώθηκε μέσω υπερηχογραφήματος.

«Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση καροτενίων στο αίμα, τόσο μικρότερη είναι η αθηροσκληρωτική επιβάρυνση, ιδιαίτερα στις γυναίκες. […] Έτσι, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και κατά συνέπεια σε καροτενοειδή μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων» δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Nutrition.