ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το αντικαρκινικό φάρμακο που ωφελεί την καρδιά περισσότερο από τις στατίνες

Ένα πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο, φαίνεται ότι επιβραδύνει τη φλεγμονή που συνδέεται με καρδιοπάθεια, σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη.

Το αντικαρκινικό φάρμακο που ωφελεί την καρδιά περισσότερο από τις στατίνες

Το φάρμακο ονομάζεται σαρακατινίμπη (saracatinib) και είχε δοκιμαστεί αρχικά ως πιθανή θεραπεία για τον καρκίνο, την πνευμονοπάθεια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής NYU Grossman απέδειξαν ωστόσο, ότι επιδρά θετικά στην αθηροσκλήρωση, μια πάθηση κατά την οποία σχηματίζονται στην εσωτερική πλευρά των αρτηριών αθηρωματικές πλάκες από λιπώδεις ενώσεις.

Η αθηροσκλήρωση μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από άτομα με αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο (ASCVD) που έπαιρναν στατίνες, ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη μείωση των λιπών στο αίμα. Συνέκριναν αυτά τα δείγματα με εκείνα από υγιείς δότες για να προσδιορίσουν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τη φλεγμονή και την ανοσολογική απόκριση.

Εξετάζοντας χιλιάδες γονίδια, ανακάλυψαν ότι η σαρακατινίμπη μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη σηματοδότηση της φλεγμονής σε δείγματα ανθρώπινου αίματος και σε άρρωστο ιστό κατά πάνω από 90%.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η σαρακατινίμπη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται καλά στη συνήθη θεραπεία με στατίνες.

Εκτός από τη μείωση της φλεγμονής, το φάρμακο αύξησε και τη δραστηριότητα των γονιδίων που βοηθούν στην απομάκρυνση των εναποθέσεων πλάκας από τις αρτηρίες. Αυτή η διπλή επίδραση την καθιστά μια δυνητικά αποτελεσματική θεραπεία για την ASCVD.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το φάρμακο σε πειραματόζωα με εντυπωσιακά αποτελέσματα, μειώνοντας τη φλεγμονή στα κουνέλια κατά περίπου 97% σε σχέση με τα ζώα που δεν έλαβαν το φάρμακο. Στα ποντίκια, οδήγησε σε μείωση κατά 80% των κυττάρων που σχετίζονται με τη φλεγμονή και μείωσε τις εναποθέσεις των πλακών κατά 48%-70%, ανάλογα με τη δοσολογία.

«Η μέθοδος αντίστροφης μηχανικής μας για την εύρεση νέων χρήσεων για παλιά φάρμακα μπορεί, θεωρητικά, να αξιοποιηθεί για την αποκάλυψη θεραπειών για πρακτικά οποιαδήποτε ασθένεια που περιλαμβάνει φλεγμονή», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Κιάρα Τζιαναρέλι.

«Δεδομένου ότι αυτές οι χημικές ουσίες έχουν ήδη δοκιμαστεί για την ασφάλειά τους, η τεχνική αυτή προσφέρει μια γρήγορη και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση στην ανάπτυξη φαρμάκων», σημείωσε.

Οι ερευνητές τονίζουν πως είναι σημαντικό να διεξαχθούν περαιτέρω κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της σαρακατινίμπης στη θεραπεία των ασθενών. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να διερευνήσουν πιθανές θεραπείες για άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις που σχετίζονται με την ASCVD, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης τύπου 2.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Cardiovascular Research.