ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα: Τι γίνεται όταν το 15% των θερμίδων είναι από αμύγδαλα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι ξηροί καρποί έχουν κακιά φήμη στο θέμα απώλειας βάρους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά.

Δίαιτα: Τι γίνεται όταν το 15% των θερμίδων είναι από αμύγδαλα
Bigstock

Αυτό έχει με αποτέλεσμα πολλά άτομα, που στοχεύουν να χάσουν βάρος, να τους αποφεύγουν. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) δείχνει ότι μπορείτε να φάτε αμύγδαλα και να χάσετε βάρος.

Στην μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συμπερίληψη των αμυγδάλων σε μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων όχι μόνο βοήθησε τους συμμετέχοντες να χάσουν βάρος, αλλά βελτίωσε και την καρδιομεταβολική τους υγεία.

Σύγκριση δίαιτας με συμπερίληψη αμυγδάλων και δίαιτας χωρίς ξηρούς καρπούς

Εξετάζοντας τα αποτελέσματα των ενεργειακά περιορισμένων διατροφών που συμπληρώνονται με μερίδες αμυγδάλων ή με σνακ πλούσια σε υδατάνθρακες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δύο δίαιτες μείωσαν επιτυχώς το σωματικό βάρος των συμμετεχόντων κατά περίπου 7 κιλά.

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι (650 εκατομμύρια με παχυσαρκία). Στην Αυστραλία, δύο στους τρεις ανθρώπους (περίπου 12,5 εκατομμύρια ενήλικες) είναι υπέρβαροι ή έχουν παχυσαρκία.

Η επικεφαλής ερευνήτρια του UniSA, δρ. Sharayah Carter, λέει ότι αυτή η μελέτη καταδεικνύει το πώς οι ξηροί καρποί μπορούν να υποστηρίξουν μια υγιεινή διατροφή για τη διαχείριση του βάρους και την καρδιομεταβολική υγεία:

“Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, είναι ένα υπέροχο σνακ. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα, αλλά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που πολλοί συσχετίζουν άμεσα με αύξηση σωματικού βάρους. Όμως, οι ξηροί καρποί περιέχουν ακόρεστα λίπη που βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μειώνουν τη φλεγμονή και συμβάλλουν σε μια υγιή καρδιά.

Σε αυτή την μελέτη, εξετάσαμε τα αποτελέσματα μιας δίαιτας με πρόσθετες μερίδες αμυγδάλων με μια δίαιτα χωρίς ξηρούς καρπούς για να εντοπίσουμε οποιαδήποτε επίδραση στο βάρος και στα καρδιομεταβολικά αποτελέσματα. Τόσο η δίαιτα χωρίς ξηρούς καρπούς όσο και η δίαιτα χωρίς ξηρούς καρπούς οδήγησαν σε μείωση περίπου 9,3% του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Ωστόσο, οι δίαιτες με συμπλήρωμα αμύγδαλου κατέδειξαν επίσης στατιστικά σημαντικές αλλαγές σε ορισμένα υποκλάσματα λιποπρωτεϊνών υψηλής αθηρογένεσης, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε βελτιωμένη καρδιομεταβολική υγεία μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που είναι πάντα θετικό όταν προσπαθείτε να διαχειριστείτε το βάρος σας”.

Λεπτομέρειες και επιπτώσεις της μελέτης

Στην μελέτη (που χρηματοδοτήθηκε από το Almond Board of California) 106 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα διατροφής 9 μηνών (με δίαιτα περιορισμένων θερμίδων για 3 μήνες για απώλεια βάρους, ακολουθούμενη από μια δίαιτα ελεγχόμενων θερμίδων για 6 μήνες για διατήρηση βάρους).

Και στις δύο φάσεις, το 15% των θερμίδων ήταν από ανάλατα ολόκληρα αμύγδαλα με την φλούδα τους (για τη δίαιτα ξηρών καρπών) ή από σνακ πλούσια σε υδατάνθρακες (ρυζογκοφρέτες, μπάρες δημητριακών κ.α.) για τη δίαιτα χωρίς ξηρούς καρπούς.

Αυτά τα ευρήματα παρέχουν περαιτέρω στοιχεία ότι οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι μπορούν να συστήσουν τα αμύγδαλα ως μέρος μιας ισορροπημένης δίαιτας για απώλεια βάρους.