ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καρκίνος του μαστού: Με ποια φαγητά στην εφηβεία συνδέεται

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η κατανάλωση γρήγορου φαγητού (fast food) συνδέεται συνήθως με θέματα υγείας όπως η αύξηση βάρους, η υπέρταση και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Καρκίνος του μαστού: Με ποια φαγητά στην εφηβεία συνδέεται
Bigstock

Ερευνητές βρήκαν τώρα ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, πρωτεΐνες και λίπος πρέπει να αποφεύγονται από τους έφηβους για να αποφευχθεί ο μελλοντικός κίνδυνος καρκίνου του μαστού.

Σε μια μελέτη σε ποντίκια, ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας (MUSC) αξιολόγησαν το πώς τα προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGEs) που βρίσκονται κυρίως στο γρήγορο φαγητό συνδέονται με αλλαγές στο στήθος στην εφηβεία, οι οποίες εκδηλώνονται ως αυξημένη πυκνότητα μαστού και κίνδυνο καρκίνου του μαστού στο μέλλον.

Τα AGEs είναι επιβλαβείς πρωτεΐνες ή λιπίδια που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και αντίστασης στην ινσουλίνη. Βρίσκονται σε είδη fast food που μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (ψήσιμο στη σχάρα, τηγάνισμα, τοστ).

Καρκίνος του μαστού: Πώς το fast food στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο σε μεγαλύτερη ηλικία

“Τα αυξημένα επίπεδα AGEs συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ωστόσο, η σημασία τους έχει παραβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω έλλειψης άμεσης σχέσης αιτίας-αποτελέσματος”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η ομάδα αξιολόγησε την επίδραση των AGE στην ανάπτυξη των μαστικών αδένων κατά την εφηβεία. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, τα ποντίκια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

  1. μία ομάδα ελέγχου τέθηκε σε κανονική δίαιτα
  2. μία ομάδα τέθηκε σε δίαιτα χαμηλών AGEs και
  3. μία ομάδα τέθηκε σε δίαιτα υψηλών AGEs

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια της τρίτης ομάδας εμφάνισαν άτυπη υπερπλασία: προκακοήθης κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του μαστού.

“Η ιστολογική ανάλυση αποκάλυψε ότι η δίαιτα υψηλών AGEs καθυστέρησε την επιμήκυνση των γαλακτικών πόρων, ενώ αύξησε την πρωτογενή διακλάδωση καθώς και τον αριθμό των κυττάρων στην περιοχή”, είπαν οι ερευνητές.

Τα αυξημένα στρωματικά κύτταρα (stromal cells) συνδέονται με υψηλότερη πυκνότητα μαστού, παράγοντας που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά οκτώ φορές.

Καρκίνος του μαστού: Κρίσιμη η περίοδος της εφηβείας

"Πριν από δεκαετίες, διατύπωσα μια υπόθεση ότι οι 'σπόροι' του μελλοντικού καρκίνου του μαστού σπέρνονται κατά την εφηβεία, όταν το στήθος αναπτύσσεται. Η ανάπτυξη του μαστού κατά την εφηβεία αποτελεί ένα ευάλωτο χρονικό διάστημα πολλών ετών. Οποιαδήποτε προσβολή από το περιβάλλον, όπως οι υπερβολικές ακτινογραφιών θώρακα ή τα τοξικά προϊόντα από το μαγείρεμα του γρήγορου φαγητού, έχουν μεγαλύτερη επίπτωση όταν συμβαίνουν κατά την εφηβεία. Η κατανόηση αυτής της σχέσης μεταξύ της ανάπτυξης του μαστού και του μελλοντικού καρκίνου του μαστού θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ενημέρωση των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών για τα έφηβα κορίτσια”, δήλωσε ο δρ. Steven Quay, ο οποίος δεν συμμετείχε στην τελευταία μελέτη.

“Θα πρέπει να αναπτυχθούν κατευθυντήριες γραμμές για τα σχολικά προγράμματα διατροφής για την μείωση των προϊόντων AGEs στα γεύματα των μαθητών, καθώς και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιάτρους και γονείς σχετικά με τους κινδύνους του γρήγορου φαγητού κατά τη διάρκεια αυτού του ευάλωτου αναπτυξιακού παραθύρου στη ζωή του ατόμου. Αυτές οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να έχουν σημαντική αντίκτυπο στην μείωση των καρκίνων του μαστού που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο”, πρόσθεσε.