ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αχλάδι: 5 σημαντικά οφέλη υγείας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Κάνει καλό σε έντερο, καρδιά και στο σάκχαρο, ενώ μπορεί να μειώσει και τη φλεγμονή.

Αχλάδι: 5 σημαντικά οφέλη υγείας
Bigstock

Το αχλάδι είναι μέλη της οικογένειας των φυτών Rosaceae, μαζί με τα μήλα, τα βερίκοκα, τα κεράσια, τα ροδάκινα και πολλά άλλα φρούτα και μούρα.

Το αχλάδι είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, καλίου και βιταμίνης C. Αλλά δεν είναι μόνο γεμάτα θρεπτικά συστατικά: μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών.

1. Πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων

Ένα μέτριο αχλάδι έχει περίπου:

  • 102 θερμίδες
  • 27 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 0 γραμμάρια χοληστερόλης
  • 0,2 γραμμάρια λίπους
  • 6 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 0,6 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 1 χιλιοστόγραμμα νατρίου
  • 17 γραμμάρια ζάχαρης

Ένα μέτριο αχλάδι σας δίνει επίσης:

  • 8 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C 9% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης (DV)
  • 8 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ (7% DV)
  • 0,05 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Β6 (5% DV)
  • 206 χιλιοστόγραμμα καλίου (4% DV)

2. Το αχλάδι βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Σταθερό σάκχαρο στο αίμα σημαίνει σταθερή παροχή ενέργειας, η οποία είναι καλή για τον οργανισμό. Η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα είναι ακόμη πιο σημαντική εάν έχετε διαβήτη.

Το αχλάδι βοηθάει στην σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και ακόμη και στην μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Το μυστικό είναι στις φυτικές του ίνες. Ένα μέτριο αχλάδι προσφέρει σχεδόν το 25% των φυτικών ινών που χρειάζεστε σε μια μέρα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα, επιβραδύνοντας την απορρόφηση της ζάχαρης από τον οργανισμό.

Τα αχλάδια περιέχουν επίσης ανθοκυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό. Μια μελέτη παρατήρησης έδειξε μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε ανθοκυανίνες και του χαμηλότερου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση αχλαδιών θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Για κάθε μερίδα αχλαδιών που καταναλώνονταν την εβδομάδα, οι ερευνητές βρήκαν 3% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, τα αχλάδια είναι μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν θα αυξήσουν το σάκχαρό σας όπως τα ζαχαρούχα τρόφιμα και κάποια άλλα φρούτα.

3. Το αχλάδι ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Οι φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο και μαλακώνουν τα κόπρανα, κάτι που βοηθά την κινητικότητα του εντέρου. Πολλά τρόφιμα περιέχουν φυτικές ίνες, αλλά τα αχλάδια είναι μια ιδιαίτερα εξαιρετική πηγή.

Ένα μόνο αχλάδι περιέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών (πάνω από το 20% αυτών που χρειάζεται ένας ενήλικας την ημέρα). Και η πηκτίνη, ένας τύπος ινών στα αχλάδια, έχει ορισμένα συγκεκριμένα οφέλη. Η πηκτίνη είναι μια διαλυτή ίνα που είναι γνωστό ότι βοηθά στα εξής:

  • Δυσκοιλιότητα: Σε μια μελέτη 80 ατόμων με δυσκοιλιότητα, η πηκτίνη βελτίωσε σημαντικά την κίνηση των τροφίμων μέσω του πεπτικού τους συστήματος και μείωσε τα συμπτώματα.
  • Μικροβίωμα του εντέρου: Η πηκτίνη προάγει την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο παχύ έντερο, σύμφωνα με μια ανασκόπηση πολλών μελετών, συμβάλλοντας σε ένα πιο υγιές μικροβίωμα.

Για να επωφεληθείτε από τα ινώδη οφέλη των αχλαδιών, μην παραλείψετε την φλούδα. Περιέχει σημαντική ποσότητα της συνολικής περιεκτικότητας του φρούτου σε φυτικές ίνες.

Pears-axladia

4. Το αχλάδι μειώνει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να μας προστατεύσει από κάτι: μια μόλυνση, μια τοξίνη ή κάτι άλλο. Η προσωρινή φλεγμονή είναι στην πραγματικότητα μια υγιής απόκριση του οργανισμού σε αυτές τις απειλές. Αλλά όταν υπάρχει φλεγμονή, μπορεί να συμβάλει σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, το άσθμα, ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2.

Τα αντιοξειδωτικά είναι θρεπτικά συστατικά που μπορούν να αποτρέψουν μέρος της κυτταρικής βλάβης που οδηγεί σε φλεγμονή. Το αχλάδι είναι πλούσιο σε ισχυρούς τύπους αντιοξειδωτικών, που ονομάζονται φλαβονοειδή.

Έρευνες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να μειώσουν τον κίνδυνο για τις εξής νόσους:

5. Προάγει την υγεία της καρδιάς

Τα αχλάδια μπαίνουν επάξια σε κάθε υγιεινή για την καρδιά διατροφή. Τα θρεπτικά συστατικά στα αχλάδια που μπορούν να ωφελήσουν την καρδιά σας είναι:

  • Ανθοκυανίνες, ένα αντιοξειδωτικό και χρωστική ουσία που δίνει σε μερικά αχλάδια ένα πιο κοκκινωπό χρώμα. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 44 μελετών, οι ανθοκυανίνες μπορεί να προστατεύουν από τη στεφανιαία νόσο.
  • Φυτικές ίνες, οι οποίες παίζουν ρόλο στην μείωση της χοληστερόλης, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση 15 κλινικών δοκιμών. Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
  • Κάλιο, που βοηθά στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης (ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις).

Επιπλέον, μια μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών έδειξε, ότι η κατανάλωση αχλαδιών μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Και μια μεγάλη κλινική δοκιμή έδειξε μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αχλαδιών και του χαμηλότερου κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις.