ΔΙΑΤΡΟΦΗ

“Καμπανάκι” για καρδιακά η ευαισθησία στο αγελαδινό γάλα και άλλες τροφές

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η ευαισθησία σε κοινά τροφικά αλλεργιογόνα, όπως το αγελαδινό γάλα και τα φιστίκια, θα μπορούσε να είναι μια σημαντική και μέχρι τώρα υποτιμημένη αιτία καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

“Καμπανάκι” για καρδιακά η ευαισθησία στο αγελαδινό γάλα και άλλες τροφές
Bigstock

Μάλιστα, αυτός ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακό θάνατο περιλαμβάνει και άτομα χωρίς εμφανείς τροφικές αλλεργίες.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology με επικεφαλής την δρ. Corinne Keet, καθηγήτρια παιδιατρικής αλλεργίας και ανοσολογίας στο Τμήμα Παιδιατρικής του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα (UNC), φαίνεται ότι κάποια άτομα που παράγουν αντισώματα IgE όταν καταναλώνουν αγελαδινό γάλα και άλλες τροφές διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

Αυτό επαληθεύτηκε ακόμη και αφότου ελήφθησαν υπόψη και παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης. Ο ισχυρότερος δεσμός ήταν για το αγελαδινό γάλα, αλλά τα αντισώματα IgE σε άλλα αλλεργιογόνα, όπως τα φιστίκια και οι γαρίδες, ήταν επίσης σημαντικά.

Πρωτοφανές επιστημονικό εύρημα

Αυτό το ανησυχητικό εύρημα αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά που τα αντισώματα IgE σε κοινά τρόφιμα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας, αναφέρουν οι ερευνητές. Τα ευρήματα αυτά ΔΕΝ αποδεικνύουν ότι τα αντισώματα των τροφίμων προκαλούν αυξημένο κίνδυνο (σχέση αιτίας-αποτελέσματος), αλλά η έρευνα βασίστηκε σε προηγούμενες μελέτες που συνδέουν την αλλεργική φλεγμονή με τις καρδιακές παθήσεις.

“Οι άνθρωποι που είχαν ένα αντίσωμα που ονομάζεται IgE σε τροφές που κατανάλωναν τακτικά φαινόταν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή νόσο. Μας εξέπληξαν αυτά τα ευρήματα επειδή είναι πολύ συνηθισμένο να έχουμε IgE στα τρόφιμα (περίπου το 15% των Αμερικανών ενηλίκων έχει IgE σε κοινά τροφικά αλλεργιογόνα) και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα όταν καταναλώνουν αυτές τις τροφές. Ως αλλεργιολόγοι, η σκέψη μας μέχρι τώρα ήταν ότι δεν είναι σημαντικό το εάν οι άνθρωποι έχουν IgE στα τρόφιμα, εφόσον δεν έχουν συμπτώματα όταν τρώνε το φαγητό”, δήλωσε η δρ. Keet.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές εφάρμοσαν δύο μεθόδους για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της ευαισθητοποίησης IgE στα τρόφιμα και της καρδιαγγειακής θνησιμότητας. Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 4.414 ενήλικες που συμμετείχαν στην National Health and Examination Survey (NHANES) και 960 συμμετέχοντες από την κοόρτη Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). Οι συμμετέχοντες εγγράφηκαν στην MESA την περίοδο 2000-2002 και παρακολουθήθηκαν για έως και 19 χρόνια. Οι συμμετέχοντες εγγράφηκαν στην NHANES την περίοδο 2005-2006 και παρακολουθήθηκαν για έως και 14 χρόνια.

  • Στην ομάδα NHANES η συνολική και ειδική IgE μετρήθηκε στο αγελαδινό γάλα, το αυγό, το φιστίκι, τις γαρίδες και μια ομάδα αεροαλλεργιογόνων.
  • Στην ομάδα MESA μετρήθηκαν IgE στο αγελαδινό γάλα, τα φυστίκια, το ακάρεα σκόνης και το γρασίδι.
  • Στην ομάδα NHANES καταγράφηκαν 229 θάνατοι από καρδιαγγειακά, ενώ στην ομάδα MESA 960.
  • Η ευαισθησία στο αγελαδινό γάλα συσχετίστηκε ιδιαίτερα και στις δύο ομάδες.
  • Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η ευαισθησία στις γαρίδες και τα φιστίκια ήταν πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συσχετισμοί στα ευρήματα αφορούν την ευαισθησία στα τρόφιμα και όχι την κλινική αλλεργία σε αυτά. Αν και οι ερευνητές δεν είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τυχόν κλινικής φύσης τροφικές αλλεργίες σε καμία από τις δύο ομάδες, αναμένουν ότι τα άτομα που αναφέρουν ότι έτρωγαν τακτικά ένα τροφικό αλλεργιογόνο στα ερωτηματολόγιά τους, προφανώς δεν εμφάνιζαν συμπτώματα τροφικής αλλεργίας.

Η δρ. Keet λέει ότι τα αποτελέσματα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν αυτά τα φαινομενικά μη αλλεργικά άτομα μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες από την κατανάλωση τροφίμων στα οποία έχουν κάποια ήπια ευαισθησία.

Ευαισθησία σε τροφές και καρδιαγγειακή νόσος

Η μελέτη αναφέρει ότι εκτός από δύο πρόσφατες αναφορές που συνδέουν την IgE στο ασυνήθιστο αλλεργιογόνο υδατάνθρακα alpha-gal με τη στεφανιαία νόσο, η καρδιαγγειακή νόσος δεν είχε προηγουμένως αναγνωριστεί ως μακροπρόθεσμη επιπλοκή τυχόν ευαισθησίας σε τρόφιμα.

Ωστόσο, υπάρχουν τώρα ουσιαστικές ενδείξεις για τη σημασία των ανοσολογικών οδών αλλεργικού τύπου στη φυσιολογική καρδιακή φυσιολογία και στις καρδιακές παθήσεις. Επειδή η ανακάλυψη της σχέσης μεταξύ της ευαισθητοποίησης στο αγελαδινό γάλα με την καρδιαγγειακή θνησιμότητα είναι καινούργια, η δρ. Keet λέει ότι υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να διερευνηθούν όσον αφορά τη σημασία τέτοιας ευαισθησίας σε τρόφιμα και της ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων:

“Πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα σχετικά με το πώς η ευαισθησία σε κοινά αλλεργιογόνα τροφίμων σχετίζεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτή η μελέτη παρέχει καλές ενδείξεις για μια συσχέτιση μεταξύ της ευαισθησίας σε αυτά τα αλλεργιογόνα και του θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Αλλά υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να καταλάβουμε εάν αυτή είναι μια αιτιολογική σχέση”.

Πηγή: eurekalert.org