ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει αν πίνετε καφέ με άδειο στομάχι

Μιχάλης Θερμόπουλος

Κατά κανόνα δεν είναι πρόβλημα, αλλά μπορεί να επιδεινώσει την καούρα και τα έλκη στομάχου.

Τι συμβαίνει αν πίνετε καφέ με άδειο στομάχι
Bigstock

Εάν ένα φλιτζάνι καφέ είναι το πρώτο πράγμα που αναζητάτε αφότου ξυπνήσετε, δεν είστε μόνοι.

Σύμφωνα με ειδικούς, έως και 9 στους 10 πότες καφέ ξεκινούν τη μέρα τους με ένα ποτήρι καφέ, συχνά πριν να φάνε οτιδήποτε.

Μπορεί όμως αυτός ο πρωινός καφές με άδειο στομάχι να είναι κακός για την υγεία σας; Μάλλον όχι, λέει ο διαιτολόγος Anthony DiMarino, συνεργάτης της Cleveland Clinic:

“Το πεπτικό σας σύστημα είναι απίστευτα πολύπλοκο και αποτελεσματικό. Οι περισσότεροι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πίνουν καφέ με άδειο στομάχι”.

Καφές με άδειο στομάχι: Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως το TikTok, έχουν συμβάλλει στη διάδοση αμφισβητούμενων τάσεων και παραπληροφόρησης για την υγεία. Μεταξύ αυτών είναι η ιδέα ότι το να πίνεις καφέ με άδειο στομάχι είναι κακό για σένα.

Ο DiMarino καταρρίπτει δύο κοινούς μύθους και δηλώνει γιατί είναι εντάξει να απολαμβάνετε τον πρωινό σας καφέ ακόμα και αν δεν έχετε φάει τίποτα ακόμα.

Μύθος #1: Ο καφές προκαλεί παλινδρόμηση και καούρα

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει όταν μια βαλβίδα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου δεν κλείνει σωστά. Όταν συμβεί αυτό, περιεχόμενα του στομάχου (συμπεριλαμβανομένων των τροφών, των ποτών και των οξέων του στομάχου) ρέουν πίσω προς τον οισοφάγο. Μπορεί να αισθανθείτε ένα αίσθημα καύσου στο στήθος, γνωστό ως καούρα.

Έρευνες για το εάν ο καφές προκαλεί παλινδρόμηση ή επιδεινώνει τα συμπτώματα δεν έχουν δώσει οριστική απάντηση. Μια μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις του καφέ στο πεπτικό σύστημα διαπίστωσε ότι παράγοντες όπως η παχυσαρκία και άλλες χρόνιες παθήσεις υγείας είναι που προκαλούν παλινδρόμηση και όχι ο καφές. Αλλά μια διαφορετική μελέτη βρήκε αυξημένα συμπτώματα παλινδρόμησης αφότου οι συμμετέχοντες ήπιαν καφέ, τσάι ή αναψυκτικό με καφεΐνη.

“Ο καφές και η καφεΐνη μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή οξέος στομάχου. Ο καφές χαλαρώνει επίσης τη βαλβίδα, επιτρέποντας στο υπερβολικό οξύ να εισέλθει στον οισοφάγο σας”, παραδέχτηκε ο DiMarino. Και οι δύο αντιδράσεις μπορεί να επιδεινώσουν και να κάνουν συχνότερα τα συμπτώματα παλινδρόμησης.

Εάν είστε επιρρεπείς σε παλινδρόμηση ή καούρα, αλλά δεν θέλετε να εγκαταλείψετε τον πρωινό σας καφέ, ο DiMarino συνιστά να προσθέσετε γάλα με χαμηλά λιπαρά στον καφέ σας:

“Το λίπος στο γάλα μερικές φορές επιδεινώνει τα συμπτώματα παλινδρόμησης. Αλλά τα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορούν να λειτουργήσουν ως ρυθμιστικό διάλυμα μεταξύ του οξέος και της επένδυσης του στομάχου σας, κάτι που βοηθά στην πρόληψη της καούρας”.

Μύθος #2: Ο καφές προκαλεί έλκη στομάχου

Τα έλκη είναι πληγές που σχηματίζονται στο στομάχι ή στο λεπτό έντερο. Προκαλούν καυστικό στομαχικό πόνο, φούσκωμα και καούρα. Αν και μπορεί να έχετε ακούσει ότι το άγχος και η διατροφή (συμπεριλαμβανομένου του καφέ) προκαλούν πεπτικό έλκος, η έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

Η κύρια αιτία των ελκών είναι οι λοιμώξεις από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. Pylori). Είναι βακτήρια που τρώνε την προστατευτική επένδυση του στομάχου και επιτρέπουν στο οξύ του στομάχου να βλάψει τον ιστό. Η άλλη κύρια αιτία ελκών είναι η υπερβολική χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη.

Αλλά ο καφές δεν φαίνεται να παίζει ρόλο. Μια μελέτη εξέτασε την κατανάλωση καφέ και τον σχηματισμό έλκους σε περισσότερους από 8.000 Ιάπωνες. Δεν βρέθηκε καμία σημαντική συσχέτιση, ακόμη και μεταξύ εκείνων που έπιναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφές κάθε μέρα.

Σημαντικό να σημειωθεί, και πάλι, όμως: Αν και ο καφές μπορεί να μην προκαλεί άμεσα έλκος στομάχου, μπορεί να αυξήσει τα οξέα στο στομάχι. Εάν έχετε ήδη έλκος, οι υψηλότερες ποσότητες οξέος στομάχου μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.

kafes

Καφές με άδειο στομάχι: Πιθανές παρενέργειες

Το να πίνετε καφέ πριν φάτε μπορεί να μην είναι κακό για την υγεία σας. Αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μερικές ανεπιθύμητες παρενέργειες:

Αυξημένο τρέμουλο ή άγχος

Το σώμα σας απορροφά τον καφέ (και, επομένως, την καφεΐνη) πιο γρήγορα όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο στομάχι σας. Αυτή η γρήγορη απορρόφηση μπορεί να εντείνει την επίδραση της καφεΐνης, κάνοντάς σας να αισθάνεστε άγχος, νευρικότητα ή ευερεθιστότητα.

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να νιώθετε ότι η καρδιά σας χτυπά πολύ γρήγορα ή παρακάμπτει χτύπους. Μπορεί να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε αυτές τις παρενέργειες εντός 10 λεπτών από το πρώτο φλιτζάνι καφέ, αν και συνήθως χρειάζεται έως και μία ώρα για να εμφανιστούν τα πλήρη αποτελέσματα της καφεΐνης.

Εάν βιώνετε αυτά τα φαινόμενα μετά τον πρωινό σας καφέ, η λύση είναι απλή: Φάτε κάτι μαζί με το ρόφημά σας: “Το να έχεις φαγητό στο στομάχι σου επιβραδύνει την απορρόφηση της καφεΐνης στο αίμα σου”, λέει ο DiMarino.

Συνιστά επίσης να μην προσθέτετε ζάχαρη στο πρωινό σας φλιτζάνι:

“Η ζάχαρη προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Ο συνδυασμός ζάχαρης και καφεΐνης μπορεί να σας δώσει μια γρήγορη έκρηξη ενέργειας, ακολουθούμενη από μια απότομη πτώση, που σας αφήνει πιο κουρασμένους από πριν.

Μια γρήγορη... επίσκεψη στην τουαλέτα

Έως και 1 στους 3 πότες καφέ αναφέρουν κένωση του εντέρου μετά από τον πρωινό καφέ. Αυτή η ανάγκη έρχεται κατά μέσο όρο σε 4 έως 30 λεπτά αφότου πείτε καφέ.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι τα οξέα του καφέ είναι εκείνα που φέρνουν κίνηση του εντέρου και κένωση. Αυτά τα οξέα διεγείρουν την παραγωγή ορμονών (συγκεκριμένα, τη γαστρίνη και τη χολοκυστοκινίνη) που προκαλούν ακούσιες μυϊκές συσπάσεις στο εντερικό σας σύστημα.

Δεν είναι σαφές εάν ο καφές με άδειο στομάχι εκτός από εσάς θα... ξυπνήσει και το εντερό σας πιο γρήγορα. Ωστόσο, τα ευρήματα δείχνουν ότι ο καφές με καφεΐνη είναι εξίσου αποτελεσματικός με τα τρόφιμα και 23% πιο αποτελεσματικός από τον καφέ χωρίς καφεΐνη, σε αποτέλεσμα που μοιάζει με εκείνο ενός καθαρτικού.

Πηγή: clevelandclinic.org