ΥΓΕΙΑ

Τέσσερα σημάδια ότι πίνετε πολύ καφέ

Πολλοί από εμάς, αν όχι οι περισσότεροι, το πρώτο πράγμα που πίνουμε μόλις ξυπνήσουμε το πρωί, είναι μια κούπα καφέ.

Τέσσερα σημάδια ότι πίνετε πολύ καφέ

Η πρόσληψη υπερβολικής καφεΐνης ωστόσο, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία, από ταχυκαρδίες, μέχρι συχνοουρία.

Δείτε τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σας όταν το παρακάνετε με την κατανάλωση καφέ:

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Όσοι πίνουν πάνω από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή τους πίεση.

Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, μπλοκάροντας τους υποδοχείς αδενοσίνης, της χημικής ουσίας που ευθύνεται για την υπνηλία.

Φανταστείτε μια κλειδαριά με το κλειδί της. Έτσι ταιριάζει με τους υποδοχείς αδενοσίνης η καφεΐνη, λέει ο Δρ. Duane Mellor, από το Πανεπιστήμιο Aston.

Ο ίδιος μηχανισμός ωστόσο, είναι αυτός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση εντός μισής ώρας από την κατανάλωση καφέ, τσαγιού ή αναψυκτικών με καφεΐνη, αποτελέσματα που εντοπίζονται στον οργανισμό ακόμη και τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση.

Ο Δρ. Mellor προσθέτει: «Αυτή η επίδραση είναι μεταβλητή και μπορεί να μειωθεί σε μερικούς ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου, καθώς η ικανότητα της καφεΐνης να επηρεάζει την αδενοσίνη μειώνεται με τη συνήθη κατανάλωση».

Συχνοουρία

Η ανάγκη συχνής ούρησης, μπορεί να είναι ένα ακόμη ενδεικτικό σημάδι ότι καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα καφεΐνης.

Η διεγερτική ουσία ενισχύει τη ροή του αίματος στα νεφρά και μειώνει την ποσότητα νερού και νατρίου που απορροφάται από το σώμα, αυξάνοντας την ανάγκη για ούρηση.

Η συχνή ούρηση μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και πονοκεφάλους.

Η παρενέργεια αυτή ωστόσο, παρατηρείται συνήθως σε όσους αυξάνουν την πρόσληψη καφεΐνης, παρά σε αυτούς που καταναλώνουν σταθερή ποσότητα, σύμφωνα με τον Δρα Mellor.

Όσοι προσλαμβάνουν λιγότερα από 6 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, δεν θα βλέπουν κάποια επίδραση στην παραγωγή ούρων.

Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 510 mg καφεΐνης για έναν άνδρα που ζυγίζει 85 κιλά και 432 mg την ημέρα για μια γυναίκα που ζυγίζει 72 κιλά, δηλαδή με πέντε ή τέσσερα φλιτζάνια καφέ, αντίστοιχα.

Πόνος στην κοιλιά

Αν πίνετε πολλούς καφέδες, μπορεί να υποφέρετε από στομαχικές ενοχλήσεις.

Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού έχει συνδεθεί με συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κοιλιακό άλγος και διάρροιες.

Εκτός από την επίδραση της καφεΐνης στο έντερο, παίζει ρόλο και η θερμοκρασία των ροφημάτων, με τα πολύ ζεστά να αυξάνουν τις κινήσεις του εντέρου.

Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει επίσης την παραγωγή οξέων του στομάχου, προκαλώντας παλινδρόμηση και καούρες.

Ανησυχία

Η καφεΐνη είναι διεγερτική, δεν αποτελεί συνεπώς έκπληξη το γεγονός ότι όσοι πίνουν πολλούς καφέδες, μπορεί να είναι νευρικοί και ανήσυχοι.

Η καφεΐνη αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και την εγκεφαλική δραστηριότητα, συμβάλλοντας στην πρόκληση άγχους.

Επιπλέον, διαταράσσει τον ύπνο, γεγονός που μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον έλεγχο του άγχους.

Οι άνθρωποι που έχουν αυξημένους καρδιακούς παλμούς και άγχος, είναι προτιμότερο να πίνουν καφέ χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ).

Πηγή: Mail Online