ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πατάτες και γλυκοπατάτες: Σύγκριση σε διατροφική αξία και ιδιότητες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τόσο οι κλασικές λευκές όσο και οι γλυκοπατάτες μπορούν να είναι υγιεινές για εσάς.

Πατάτες και γλυκοπατάτες: Σύγκριση σε διατροφική αξία και ιδιότητες
Bigstock

“Γενικά οι πατάτες είναι γεμάτες φυτικές ίνες. Οι λευκές πατάτες έχουν περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα ανά γραμμάριο. Όπως κάθε τρόφιμο, οι πατάτες μπορούν να έχουν μια υγιεινή θέση στη διατροφή σας”, λέει η διατροφολόγος Courtney Darsa.

Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει τις λευκές πατάτες από τις γλυκοπατάτες είναι η περιεκτικότητά τους σε β-καροτίνη. Είναι η αντιοξειδωτική χρωστική ουσία που χρωματίζει τις γλυκοπατάτες σε ένα όμορφο πορτοκαλί. Οι άνθρωποι των οποίων η διατροφή περιελάμβανε υψηλότερο επίπεδο βήτα καροτίνης είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 στο περιοδικό Scientific Reports.

Αλλά ουσιαστικά, λέει η Darsa, μερικοί άνθρωποι θεωρούν τις γλυκοπατάτες σαν τροφή “ολικής αλέσεως” ενώ την κλασική πατάτα την αντιμετωπίζουν σαν να είναι ένοχος για όλα τα διατροφικά προβλήματα. Αν κάποιος τρώει τις πατάτες μόνο τηγανητές, τότε λογικό είναι να το νομίζει αυτό! Μια ψητή ή βραστή λευκή πατάτα δεν είναι το ίδιο με τα εκλεπτυσμένα, βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα. Οποιοσδήποτε τύπος πατάτας είναι μια πλήρης τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Πατάτα και γλυκοπατάτα: Διατροφικές διαφορές

Τα παρακάτω είναι στοιχεία για 100 γραμμάρια (g) από κάθε είδος. Αυτή η ποσότητα είναι μικρότερη από μια μια μικρή πατάτα, οπότε να το έχετε υπόψη σας:

  • Θερμίδες: Υπάρχουν 125 θερμίδες σε μια λευκή πατάτα έναντι 108 θερμίδες σε μια γλυκοπατάτα.
  • Πρωτεΐνη: Υπάρχουν 1,9 g πρωτεΐνης σε μια λευκή πατάτα έναντι 1,3 g πρωτεΐνης σε μια γλυκοπατάτα.
  • Λίπος: Τόσο η λευκή όσο και η γλυκοπατάτα έχουν 4,2 g λίπους.
  • Υδατάνθρακες: Υπάρχουν 20,4 g υδατάνθρακες σε μια λευκή πατάτα έναντι 16,8 g υδατάνθρακες σε μια γλυκοπατάτα.
  • Φυτικές ίνες: Υπάρχουν 1,4 g φυτικών ινών σε μια λευκή πατάτα έναντι 2,4 g σε μια γλυκοπατάτα.
  • Ζάχαρη: Υπάρχουν 1,6 g ζάχαρης σε μια λευκή πατάτα έναντι 5,5 g ζάχαρης σε μια γλυκοπατάτα.
  • Κάλιο: Υπάρχουν 372 mg καλίου σε μια λευκή πατάτα έναντι 219 mg σε μια γλυκοπατάτα.
  • Βιταμίνη C: Τόσο η λευκή όσο και η γλυκοπατάτα έχουν 12,1 mg βιταμίνης C.

Συγκριτικά, λοιπόν, αν και οι λευκές πατάτες έχουν περισσότερες θερμίδες, η διαφορά είναι μόλις 17 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, πράγμα που είναι αμελητέο. Υπάρχει ελαφρώς περισσότερη πρωτεΐνη σε μια λευκή πατάτα, λίγα περισσότερα γραμμάρια υδατανθράκων και 70% περισσότερο κάλιο σε σύγκριση με μια γλυκοπατάτα. Το κάλιο είναι απαραίτητο για την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς καταπολεμά το νάτριο κι έτσι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Εάν ακολουθείτε δίαιτα περιορισμένης περιεκτικότητας σε κάλιο λόγω νεφρικής νόσου, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να δείτε εάν οι λευκές πατάτες είναι κατάλληλες για εσάς.

Επίσης, και οι δύο τύποι πατάτας αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C. Εάν τρώτε λιγότερα φρούτα, μια πατάτα ή μια γλυκοπατάτα είναι ένας καλός τρόπος για να πάρετε περισσότερη από αυτή τη βιταμίνη, λέει η διατροφολόγος Lauren Antonucci. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου (συμβάλλει στην υγεία των οστών) και τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων.

Αν και οι γλυκοπατάτες έχουν περισσότερα γραμμάρια ζάχαρης από τις λευκές, το βασικό κριτήριο είναι οι υδατάνθρακες: “Και τα δύο είδη έχουν τον ίδιο αριθμό γραμμαρίων συνολικών υδατανθράκων, επομένως μεταβολίζονται με τον ίδιο τρόπο”, λέει η ίδια.

Και η απλή πατάτα και η γλυκοπατάτα έχουν θέση σε μια δίαιτα απώλειας βάρους

Το κύριο ζήτημα με τις πατάτες και την απώλεια βάρους είναι το πώς καταναλώνονται συνήθως οι πατάτες: σε μορφή τσιπς ή τηγανητές. Το τηγάνισμα προσθέτει πολύ λίπος και θερμίδες. Επιπλέον, συχνά έχουν και πολύ πρόσθετο αλάτι. Η τακτική τους κατανάλωση σε αυτήν την μορφή εμποδίζει την απώλεια βάρους και προκαλεί ένα ντόμινο άλλων επιπτώσεων στην υγεία (π.χ. επίπεδα χοληστερόλης).

Αλλά μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Nutrition σε υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες που ακολουθούσαν δίαιτα μειωμένων θερμίδων έδειξε ότι η συμπερίληψη της πατάτας στη διατροφή τους δεν προκαλεί αύξηση βάρους, αρκεί φυσικά να μαγειρεύονται υγιεινά.

“Αν και είναι εύκολο να υπερκαταναλώνουμε πατατάκια και τηγανητές πατάτες, οι άνθρωποι δεν παίρνουν βάρος τρώγοντας τις πατάτες με υγιεινό τρόπο μαγειρέματος”, λέει η Antonucci. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή οι κανονικές πατάτες είναι χορταστικές. Είναι δύσκολο να φάτε ένα σωρό απλές πατάτες βραστές ή ψητές, καθώς θα χορτάσετε και θα σταματήσετε.

Πηγή: everydayhealth.com